Hela Kyrkerör för Kenya

Visste du att Kyrkerörselever samlar in ca 35 000 kr/år till en by i Kenya? Hur kommer det sig?

 
Vintern 1997 var Per-Åke Claesson, anställd vid Hela Pharma AB, på semester i Kenya. Han och familjen besökte bl a en liten by som heter Zimlatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I byn fanns en liten, undermålig skola med ca 70 elever. Skolan saknade bänkar, ändamålsenlig lokal, material osv. Trots detta ville mycket fler barn gå i skolan än vad man hade möjlighet att ta emot.
 
Väl hemma diskuterade man vad företaget kunde göra för att hjälp till, och Hela Pharma AB bestämde sig för att sponsra borrandet av en brunn. Projektet gick bra och man fortsatte att sponsra fler projekt: Nytt skolhus, ny, djupare brunn till skolan och byn och toaletter till skolan.

 
2002 rapporterade lärarna på skolan i Zimlat att barnen inte orkade följa undervisningen därför att de var undernärda. Hela Pharma AB beslöt att hjälpa till med att bygga en matsal och kök  så att eleverna skulle kunna få ett mål mat i skolan.

 
2003 blir Kyrkerörsskolan engagerade i projektet när elevrådet beslutar att ett dagsverke skall utföras för att stötta byn Zimlat. Målet för skolan är att hjälpa till med utbildning och kunskap, för att på så sätt ge barn och ungdomar en chans att ta sig ur den fattigdom och förtyck som tillhör vardagen för de allra flesta i Kenya. Under dagsverket samlades 35 000 kr, vilka användes till påbörja byggnationen av en hälsoklinik.

 
Under 2004 och 2005 har man fortsatt att bygga ut hälsokliniken. De insamlade pengarna har gått till inredning och utrustning av kliniken och till bänkar och möbler i skolan. Sedan 2005 är hälsokliniken godkänd av myndigheterna och man har en egen anställd läkare.

Kyrkerörsskolan genomförde våren 2008 dagsverke och samlade in 41 700 kronor! Pengarna skänkes till projektet i Zimlat och kom oavkortat att användas till inköp av mat till skolbarnen.

Under våren 2009 genomförde eleverna dagsverke för sjunde året i rad, och insamlade medel skänktes till projektet Zimlat for life. En bra bit över 30 000 kronor gick direkt ner till skolan för att användas till mat. En ansenlig summa som gav 900 skolbarn lagad mat dagligen ända fram till jul.

2010.   34 900 kronor fick Kyrkerörskolans elever ihop när de nyligen hade dagsverke till förmån för skolbarnen i Zimlat i Kenya.

En kopierings-maskin står högst upp på önskelistan och sedan ska pengarna gå dit där de behövs vad gäller skolmaterial.

Ett av dagsverkena var en elev i sjuan som stod och spelade fiol i Nordstan i Göteborg. Det gav tusen kronor.
   
2011.  Kyrkerörsskolan gör i år ett dagsverke den 16 maj. Pengarna som samlas in kommer framförallt att gå till inköp av  mat för det kommande året.
   
2012  För elfte året i rad har skolan valt att bidra till projekt Zimlat for life. I maj månad  genomfördes "operation dagsverke" där elever  tog åt sig olika  arbetsuppgifter mot ersättning. Hela den insamlade summan går nu oavkortat ner till Zimlat för att stötta matprogrammet. Totalsumman i år är rekordstor — närmast ofattbara 41 000 kronor!
 
    
Vid två tillfällen har även den kenyanska skolans rektor, Dickson Karani, besökt Kyrkerörssskolan och berättat om projektet.
Skolan i Zimlat har idag 750 elever i årskurserna 1 — 8.
 
Vem bestämmer vad pengarna ska gå till?
Skolans rektor och personal i Zimlat diskuterar vad som är mest nödvändigt att få hjälp med och om det är praktiskt möjligt. Kyrkerörsskolan stöttar sedan projektet och  Helapharma AB skänker samma summa som Kyrkerörsskolan samlar in.

 
Hur följer Kyrkerörsskolan upp projekten?
Insamlade medel överlämnas till Hela Pharma AB som står för resten av finansieringen av projekten. Hela Pharma AB styr sedan över pengarna till personal i Zimlat som genomför projekten. Personal i Zimlat rapporterar resultaten till Hela Pharma AB. Personal från Hela Pharma AB har vid flera tillfällen varit i Zimlat för att ta del resultaten, och de har sedan kommit till Kyrkerörsskolan och berättat och visat aktuella bilder från projekten för skolans elever och personal. 

Kyrkerörsskolans elever hoppas att du känner att du kan hjälpa till i projektet.