Välkomna till klass 5a

Mentor: Ingela Milton 0702-451945 ingela.milton@edu.falkoping.se

Fort och fel är min signatur! Självklart är föräldramötet på onsdag! Inget annat.//Ingela

Imorgon kommer Therese Wadell och presenterar franska för eleverna. Sedan har eleverna fått lektioner i alla språk som erbjuds på högstadiet. Vi hoppas att eleverna verkligen väljer efter hjärta inte efter påtryckningar.

I matten jobbar vi med prefix, ett område som är lite klurigt. Det är viktigt att man är spiksäker på dessa för att kunna omvandla tal. På följande länk: https://glosor.eu/ovning/mattenheter-prefix.8194353.html kan man träna extra på detta.

Nu närmar vi oss slutet på femman, nu höjer vi ribban ett steg och även farten. I SOn jobbar vi med historia och nu kan det vara så att man får med sig hem om man intet har hunnit klart på lektionen. Dagens lektion gäller kap 3,5,6 och 7 dessa finns på classroom, de behöver vara klara imorgon bitti.

Inför högstadiet: Imorgon kommer jag ha mitt första möte tillsammans med övriga lärare i klass 5 i Falköpings centralort, där vi ska börja att spåna på nya grupper. Jag har sagt till barnen för ett antal veckor sedan men påminner igen, om det är någon som ska byta till Thorén framtid i 6an vill vi veta det nu för att vi ska ha en möjlighet att skapa bra klasser.

 

Lite info inför nästa vecka! På måndag kommer Eliana och har en spansklektion med klassen. På tisdag kommer Laith och Fabian (våra elevrådsrepresentanter att prata framtidsskola i Pingstkyrkan Falköping, tillsammans med andra ungdomar i Falköping). PÅ onsdag är det dags för bad igen, glöm inte badtian.Passar också på att göra reklam för simskolan:

Sommarsimskolan är i år GRATIS! Tack vare extra statliga satsningar på simskola och lovaktiviteter kan vi erbjuda gratis sommarsimskola.  Anmälan är bindande.

Anmälan till simkurs och simskolebuss görs på Falköpings kommuns hemsida:

www.odenbadet.se/sommarsimskolalänk till annan webbplats

Där finns också mera information om sommarens simkurser. 

Anmälningstiden startar den 7 maj.

Observera att det finns ett begränsat antal platser i simskolegrupperna. Först till kvarn gäller.

Eventuella frågor angående bussturerna ställs till Sonja Neuman Hall

sonja.neumanhall@falkoping.se, alt. 0515-88 53 51.

Vill ni anmäla er till simskola under en period då det inte går buss från ert område, går naturligtvis detta bra. Ni anmäler er då efter den 7 maj via Odenbadets hemsida.

OBS! Erbjudandet om buss gäller ej för de barn som bor i Falköpings stad, Flobys eller Stenstorps tätorter – dessa anmäler sig till simkurserna efter 7 maj via Odenbadets hemsida.

Med vänlig hälsning

Personalen på Odenbadet

// Ha en skön helg i vårvärmen! Ingela

 

 

HejIdag fick ni ett utskick från vår skolchef om höstens organisation. Jag har redan fått massor av SMSfrågor så jag tänker att jag ska förtydliga lite. Orsaken till omorganisationen är att det hade blivit alldeles för trångt på Centralskolan till hösten med 4 stycken sexor, då vi också ska ta emot 3 stycken förskoleklasser. Politiken och förvaltningen har jobbat på olika lösningar och kommit fram till att detta är den bästa lösningen för elever och personal. Alla centralortens 6:or (det vill säga Central, Åttagård, Mösseberg, Dotorp och Vindängen) blir placerade i nya moduler på Kyrkerör. Tanken är att dessa ska jobba som mellanstadieklasser (som de är) alltså inte tryckas in i ett högstadiesystem. Vi kommer att dela alla klasser, men det är inte säkert att man kommer i samma klass som elever från alla skolor. Vår klass kommer, precis som det var beslutat innan, att delas upp i fyra delar sedan parar vi ihop det med andra grupper. Vi är fullt medvetna om att detta är en omställning för alla, även för oss i personalen. Vi kan därför inte presentera än vilken personal som kommer att arbeta i dessa klasser i höst. Vi meddelar detta så fort vi vet. Dessa elever kommer sedan att gå kvar på högstadiet på Kyrkerör. Jag påminner om det vi bestämde på föräldramötet i höstas. Tillsammans pratar vi positivt om klassindelningarna så kommer detta att gå jättebra. Eftersom detta är en mycket harmonisk grupp är jag inte alls orolig för hur det ska bli.//Ingela

Hej därhemma!

Idag skickar vi med ett infobrev hem till er om att era barn har blivit slumpvist utvalda av skolverket att svara på en enkät om trivsel i skolan. Jag kan ärligt säga att det jublades inte i klassrummet då denna klass har svarat på otroligt mycket enkäter, men trots detta som kommer vi att genomföra den på torsdag.

Påminner också om att lämna in lapparna till skolresan, vi saknar fortfarande fyra stycken svar. Det kommer att bli en höjdardag för klassen.

Vill också meddela att vi kör en kväll på skolan ( istället för det öppet hus som vi brukar bjuda in till. Tisdagen den 12/6 kommer vi att ha en vårkväll på skolan där vi visar upp olika delar av vår verksamhet.

Bad onsdagar vecka 16, 17, 18, 19 och 20

//Ingela

 

Ny vecka och våren har äntligen kommit. Vi börjar veckan med ett bokprat på biblioteket. Glöm inte era lånekort imorgon! I veckan börjar vi prova nya språk, på onsdag kommer Hanna Torsson och har en tyskalektion med klassen, även franska och spanska kommer att presenteras. Extra info är att 8/5 har vi cykeldag i skolan med hjälp av NTF, alla elever ska ha sina cyklar till skolan denna dag. 9/5 tar tjejerna nästa Gardasildos. 18/4 är det dags för bad igen, sedan badar vi flera onsdagar på raken. Påminner er även om att skicka med lappen om skolresan.

Njut av söndagskvällen

Ingela

JAG HAR SNURRAT TILL DET!!! Några har fått fel samtalstid på Unikum... Papperslappen gäller!!! Jag ber om ursäkt, har tyvärr inget mer än ett snurrigt huvud att skylla på.//Ingela

 

Nu har kakorna kommit!!🍩😀
Vore tacksam om alla kunde komma och hämta sina kakor i helgen, Lördag och Söndag, mellan kl 10-12. Om inte tiden passar så går det bra att ringa Linda på 0730-24 99 62 så bestämmer vi en tid. Det allra bästa vore dock om alla kakor hämtas i helgen!! Kakorna finns på Trinnöjegatan 17, hos Gustav.
Betalning görs till Maria Ek helst på swish, 0706- 58 06 75, så slipper Maria ha så mycket kontanter.💰
Det kan vara bra att ta bilen då det är ganska tungt att bära💪.

 

GLÖMDE DET VIKTIGASTE!! Imorgon rockar vi sockorna, jag hoppas att alla barn hänger på! //Ingela

Snart är det påsk!

Den här veckan jobbar vi med påsken i skolan, vi pratar om Kristendomen och Jesus sista dagar i livet. Diskussioner som vad hade hänt om? Hur känner han sig? Varför gör han då här pågår regelbundet. I svenskan har vi börjat med vårt sjunde kapitel i boken, vi ser en tydlig skrivutveckling hos eleverna. Vi har också kommit halvvägs på den gemensamma bok vi läser och just nu gör vi en mittutvärdering.

Inlämningsuppgifter får eleverna reda på i god tid i skolan, vi påminner regelbundet här. De uppgifter som görs via classroom har ett inlämningsdatum.
Den 3/4 vill vi ha in alla bokrecensioner för att kunna vidarebefordra dem till Angelika på biblioteket.

Någon gång efter påsk kommer vi att ha förhör på Europas länder, vi har haft lång tid (sedan september) på att träna på detta, därför vet vi att eleverna är väl förberedda. Vi kommer inte att säga vilken dag provet är då vi upplever en enorm hets de dagar de har förberedda prov. Kunskapen har man ju med sig i livet inte till en viss dag.

9/4 går vi till biblioteket för bokprat, glöm inte lånekorten!

18/4 är det dags för bad igen

Passa på att fixa till cyklarna. I början av april kommer vi att ha en cykeldag ihop med NTF, då vi ska ha lite teknikbanor och trafikvett.

Ca 12000kronor blev resultatet av kakförsäljningen! Bra jobbat alla! Nu hoppas vi att föräldrarna kan ordna en kul resa åt barnen.

Glad Påsk

Ingela

 

 

Påminnelse om kakförsäljning. Senast på måndag ska de vara registrerade på hemsidan. När kakorna har kommit kommer Linda och Maria höra av sig så får man hämta kakorna där. Hoppas att försäljningen har gått bra och att eleverna får en härlig klassresa.

//Ingela

 

Imorgon måndag går vi till biblioteket! Glöm inte lånekort.

Nästa tisdag kommer klassen att börja 8.15 på skolgården. Då kommer de att gå på studiebesök tillsammans med Delman, detta är en del av bildundervisningen. Det är viktigt att alla är på plats i god tid!

Några har undrat över utvecklingssamtalen under våren. Klassen beslutade på ett utvecklingssamtal i början på terminen att de vill ha samtal i slutet av terminen då vi kan stämma av hur allt har gått och diskutera tankar inför högstadiet. Eftersom detta är elevernas åsikt så följer jag den, tider kommer skickas ut snarast så att ni redan nu kan planera in detta.

Som ni säkert vet jobbar vi just nu med OS här i skolan, vi försöker väva in hur man läser tabeller, förstår decimaltal, kunskap om OS och om olika länder. Idag har vi pratat doping och hur viktigt det är att äta ordentligt för att orka om man idrottar. Vi har också anmält klassen till tävlingen grönsaksmålet som går ut på att man ska lära sig mer om grönsaker och sedan kan man tävla om pengar till klasskassan.

För er som har missat så har föräldrarna i klassen gjort en facebooksida. Den heter 5A Centralskolan och om du inte är med så sök upp den. Igår skrevs följande info som är viktig för er alla:

Hej igen!
Hoppas alla har haft en bra sportlov. ⛷❄ Sist diskuterade vi i denna grupp hur barnen kunde få in mer pengar till sin klasskassa. Utifrån diskussionen som var så kändes det som att vi var överens om att barnen behövde göra något för att få in lite mer pengar och att sälja kakor var det alternativ som vi tyckte var bäst.
Ingen kände sig manad, så vitt jag vet, att ta på sig ansvaret för detta. Därför har Klaras mamma (Maria Ek) och jag, Gustavs mamma, tagit på oss detta. Hoppas det är ok med er andra, annars får ni säga till.
Nu hoppas vi att kakorna kommer att gå åt som smör i solsken 🍩🌞😀så barnen får en bra skolresa! 

 

Hej därhemma!

Nu är det snart OS och vi kommer att arbeta en hel del med det här i skolan. På fredag morgon åker klassen till Dalenium, vi är tillbaka till lunch. Nästa vecka är eleverna lediga då det är sportlov. Onsdag den 21/2 ska bokrecensionen vara inlämnad, denna gång ska den vara dataskriven då den ska lämnas vidare till Angelika på biblioteket.

//Ingela

Hej!

Påminner om att det är skridskolr på torsdag. Det innebär att eleverna börjar i ishallen. 8.00 går vi på isen, så det är lämpligt att vara där och snöra lite innan.

På fredag är det friluftsdag.

Pulka/Vinterlek och Skridskor/gysal börjar 9.00 på skolan.

Slalom börjar 9.00 vid Gläntan

Längdskidor börjar 9.00 vid motionscentralen.

Skjutsar ordnar ni själva. Om du ska åka slalom så glöm inte pengar till KeyCard.

Alla kommer att vara ute under dagen så termobyxor är ett måste.

//Ingela

Hej!

Som ni alla förstår har en del av dagen idag gått åt (återigen) till att prata etik och moral på nätet. Vi satte upp följande regler: Skriv aldrig när du är arg. Det du inte kan säga till någon, får du inte skriva till någon. Mår du dåligt sök hjälp istället för att skriva på nätet. Ser du ngt som ej är ok, ta en screenshot och visa en vuxen. Lämna grupper där man inte är schyssta mot varandra.

Info inför nästa vecka: Vi kommer att gå till biblioteket på måndag morgon. Ta med lånekortet!

Trevlig helg

Ingela

Hej därhemma!

Ikväll har jag fått till mig från flera håll att det har pågått en diskussion i klassens snapchatgrupp. Det som skrivits och sagts där är rena kränkningar. Detta är något som sker på fritiden, jag ber er föräldrar att redan nu direkt be era barn att få se vad som är skrivet. En del är även röstmeddelanden och eftersom jag inte är superhaj på Snapchat så vet jag inte om man kan höra detta i efterhand. Det som sägs och skrivs här behöver du som förälder vara medveten om och hantera hemma. Att jag lyfter det från skolans sida beror på att det påverkar klassen under dagtid. Hur vi kommer att gå vidare med dessa kränkningar är inte klart, då det uppdagades under kvällen. Men vi i skolan kommer inte att låta det passera. Jag vore mycket tacksam om du skickar via e-post eller SMSar mig när du har pratat med ditt barn, det vore bra att få höra deras och er uppfattning. ingela.milton@edu.falkoping.se /// 0702451945

Ingela

 

Så har terminen kört igång och vi har rivstartat. Vi har pratat mycket om våra höga förväntningar på klassen och att vi kommer att lägga in en högre växel den här terminen, detta för att vi vet att de fixar det.

Matte: I princip går vi igenom ett nytt område varje lektion, just nu jobbar vi med decimailtal. Viktigt för oss är att man förstår och kan förklara hur man tänker.

Svenska: Vi jobbar på med vår bok, kapitel 5 är på gång. Ann-Katrine har läsgrupp med alla elever 30 minuter/grupp.

SO religionsområdet är klart och vi är igång med Europa igen.

Fredag den 26/1 kommer tandvården och informerar.

31/1 har TLledarna utbildningsdag 9-13

1/2 är det skridskor, klassen börjar vid ishallen.

2/2 är det vinterdag.

 

 

 

 

På onsdag är det bad, glöm inte badkläder, guldtia och kläder till klädsim (långärmad tröja och långbyxor)

 

VÅRTERMIN! Vad hände egentligen? Helt galet hur hösten bara sprang förbi, nu är det bara en termin kvar i den här klasskonstellationen. Imorgon börjar vi klockan 9.00 och läser enligt schema. Vi börjar terminen med bild, så tänk på oömma kläder. Schemat ser för övrigt ut som förra terminen. Jag skickar med ett extra ifall något schema blev omslagspapper till julklappar eller liknande. Vi avslutade förra terminen med städ och rensning, det innebär att alla kläder kom med hem i december. Alltså är det dags att packa en kasse/väska som ska hänga i skolan. I den behöver det finnas extra kläder (tröja, byxor och underkläder), regnkläder, gärna extra vantar och mössa. Gummistövlar bör finnas på hyllan. Vi vill påpeka att era barn leker fortfarande på rasterna, det innebär att när det är kallt behöver alla ha termobyxor och när det är blött behöver alla ha regnkläder. Detta är mycket viktigt, vårt mål är att barnen ska vara i rörelse varje rast för att orka skoldagen.

Idrott är som vanligt på onsdagar och torsdagar.

På fredag kommer vi att ha julgransplundring tillsammans med fadderklassen.

Nu kör vi!

Ingela

 

Slutet på terminen närmar sig. Stort tack för den fina julblomman, den pryder sin plats i hallen.

Följande gäller för de sista dagarna. Imorogon går de som är med i skolkören till kyrkan och övar. Vi går direkt på morgonen. Ingen behöver ha med sig väska eller idrottskläder imorgon. Vi har tagit hem alla extra kläder för tvätt och storleksgenomgång idag.

På torsdag börjar alla elever 8.00 i klassrumet. Ann-Katrine kommer att gå med klassen upp till kyrkan ca 9.30 då jag vill vara på plats lite innan för att plocka i ordning. Efter avslutningen går vi tillbaka till skolan för att äta grötlunch därefter slutar eleverna. (ca 12.00)

Vårterminen börjar tisdagen den 9/1 kl.9.00 (OBS dagen, kommunen har gjort en ändring). Skolåret slutar den 14/6 på grunda av denna ändring.

I januari får vi en ny elev i klassen som heter Alexandra Lundahl, hon går nu i klass 4 på Åttagård. Självklart hoppas vi också att Abdullahi kommer tillbaka från sin ledighet. Det kommer att innebära att vi är 29 elever i klassen.

Följande information har kommit från förvaltningen:

Minnesanteckningar och powerpointpresentation från samrådsmötet med föräldrarepresentanter den 5 december 2017 finns nu på webben:

http://www.falkoping.se/samradbulänk till annan webbplats Mötesdatum för 2018 finns också där.

 

Med önskan om en riktigt God Jul och tack för denna termin

Ingela


 

 

Så roligt att få chans att framträda med detta gäng. Vilka killar och tjejer de är helt fantastiskta!! Att det blev lite svimningar är som vanligt, det var inte någon fara. Vi har fått otroligt mycket beröm från andra klasser, lärare, Pingstkyrkan, Lärcenter och biblioteket. Stort tack till alla er som hjälpte till under dagen! Nu ses vi ikväll 18.00 i matsalen.

//Ingela

Skjutsar till Lucia! Stort tack, vi har fått så många som ställer upp att alla av er inte behöver köra. Självklart är alla välkomna till Pingstkyrkan även om man inte skjutsar. Så här fyller vi bilarna:

Lovisas bil: Lovisa, Alva och Nora S

Vinas bil: Vina, Nathalie och Amanda

Fahads bil: Fahad, Laith, Patricia och Joesef

Nuras bil: Nura, Karo och Nora M

Gustavs bil: Gustav, Klara, Tim och Alvin

Leos bil: Leo, Alland och Theo

Elisas bil: Elisa, Gresa och Fabian

Suheyrs bil: Suheyr, Abbe, Biftu, Jolin

De som kör, sköter resa både till och från Lärcenter.

Eftersom det är två korta resor så spelar det inte någon roll om man hamnar med sin bästis, för att ingen ska missas så håller vi rätt personer i bilarna.

Skulle någon förälder få förhinder så hör av er, jag har flera reserver.

//Ingela

 

Nu närmar sig Lucia. Vi övar för fullt i skolan och ni föräldrar planerar fest för fullt har jag sett i facebookflödet. Eleverna kan sångerna fantastiskt bra och vi kommer att göra succé, det är jag helt övertygad om. Listor om hur vi kör till lärcenter dyker upp på hemsidan imorgon. Som ni alla vet så brukar jag skryta om och berömma barnen i klassen för att de är så fina mot varandra. Den senaste tiden har det dock hänt något och jag har fått flera telefonsamtal från både föräldrar, lärare och elever angående saker som jag inte tycker är okej. Jag skulle vilja att vi hjälps åt här och får tillbaka klassen på rätt stig. Detta kan bara bli bra om vi gör det tillsammans. Olika saker som nämns är till exempel att man får tykna kommentarer från klasskamrater, det kan röra sig om något jag har lovat en elev och då får man taskiga kommentarer när jag har lämnat rummet, det handlar om hur man uppför sig på nätet mot varandra. Jag skulle nog föreslå att ni ber att få se vad som står i deras flöden, behandlar de varandra ok. Det handlar om att flera vuxna på skolan har sagt flera elever när de gör saker som inte är ok, detta svaras med lite hånflin eller tom otrevliga svar. Det handlar också om att man inte säger ifrån när någon annan säger något elakt, man står och tittar på eller tittar bort. Vi vet att det är förpubertala barn som nu testar sina gränser, men just därför behöver vi tillsammans stävja detta. Vi vill ett lika trevligt klimat som det varit förut och vi tror att det är fullt möjligt med er hjälp. Ibland är det svårt att förstå att om man är 28 elever i en grupp så måste man anpassa sig efter andra och varandra.

Med vänlig hälsning

Ingela

Hej

Tyvärr blev det en miss i kommunikationen idag. Hanna var ledig och de hade missat att meddela vikarien att hon skulle ha lektion för Hanna. Det innebar att eleverna stod i korridoren i 15 minuter i stället för att ha lektion. Detta får naturligtvis inte hända och vi ber så mycket om ursäkt för det.

På onsdag är det bad igen, glöm inte badkläder och bad10:a.

På torsdag är det skridskor, vi börjar direkt i ishallen. Alltså inte någon samling på skolan innan. Lektionen börjar 8.00 så det är bra att vara på plats i tid så att skridskorna är på direkt, så att man får chans att åka mycket.

På fredag går vi till St Olofskyrka för en adventssamling.

Trevlig helg

Ingela

Nästa vecka:

På onsdag är det bad, glöm inte badtia och badkläder. På fredag har vi prov på Vasatiden, detta får de tid att läsa in i skolan så de behöver inte läsa på hemma. Om de ändå vill läsa på kan man lyssna på sidorna i boken via inläsningstjänst. De som inte har den som app på telefonen rekommenderar jag att ladda ner den.

Nu närmar sig Lucia, fundera över om du har möjlighet att skjutsa till eller från Lärcenter den 13/12. Vi behöver ett antal bilar för att alla elever ska få plats.

//Ingela

Nu är de här igen, lössen! I helgen har det upptäckts löss i håren. Vi skulle vara tacksamma om ni alla kammar igenom noga idag, så slipper vi kanske att det sprider sig.

Ha en skön söndag

Ingela

Snart är vintern här... Eller snarare vi ska snart åka skridskor. Under v.48 har vi tid på isen. Det lutar åt att vi kommer att åka skridskor på idrottslektionen på torsdagmorgon. Vi återkommer med exakt tid. Passa på att fixa skridskor. Det finns bara ett fåtal skridskor att låna och de är inte särskilt bra, så vi rekommenderar att man ordnar egna. Kolla gärna med äldre kompisar eller fritidsbanken.Multiplikationskrav! Nu har vi beslutat att ta krafttag kring multiplikationstabellen. ALLA måste kunna tabell 0-10 när man lämnar årskurs fem. Idag gjorde Hanna ett test och de som inte klarar tabellerna inom utsatt tid kommer att få vara kvar på torsdagarnas läxhjälp tills att tabellerna sitter. Detta är en kunskap som man måste ha med sig för att klara av matematiken.//Ingela 

Hej därhemma

Hoppas att ni alla har haft ett riktigt skönt lov. Här kommer lite information om den närmsta tiden för femmorna. Idag har våra tjejer tagit Gardasilvaccinationen, våra skolsköterskor var otroligt nöjda med tjejerna i klassen och sa att det var den lättaste vaccination de har gjort.

I morgon är det uttagningsprogram till Vi i femman, självklart kommer vi att vara med och testa. Vi har tränat lite extra den här veckan. På fredag åker klassen till Dalenium för att prata om brand.

För er som väntar in bad så är det dags på onsdag vecka 47, tänk på att ta med badkläder och guldtior. Klassen badar v. 47, 48 och 49. Dessa dagar kommer lunchen att bli lite senare så det kan vara bra att ha med en frukt och äta på vägen upp till badet.

Nästa vecka kommer två elever från BFprogrammet för att ta reda på elevernas fritidsintressen. Det ingår i en studie de gör som så småningom kan mynna ut i lite fritidsaktiviteter för ungdomarna i Falköping.

28/11 är det kompetensutvecklingsdag för lärarna då är eleverna lediga.

1/12 går vi till St Olofskyrkan för att vara med på adventssamling

4/12 är det boklån.

13/12 Lucia hela dagen! Glöm inte att fixa linne, ljus, stjärna, strut.

Ha en bra dag och passa på att fira att det är kladdkakans dag!

Ingela

Vilka härliga barn ni har! I fredags hade vi författarbesök, eleverna hade de mest fantastiska frågor och författaren var väldigt nöjd när hon lämnade klassen.

Matte: Nu har vi snart tagit oss igenom första kapitlet och på fredag kommer vi att ha ett prov. Om man vill träna lite extra inför detta så är sidan 58-61 riktigt bra. Framför allt sammanfattningen på sidan 59. Vi har valt bort att gå igenom kort division då det är ett moment som ofta rör till det för eleverna, istället har vi valt att fokusera på att räkna med trappan som modell.

På måndag är det dags för boklån igen, glöm inte att skicka med lånekort.

Jag är inte på jobbet på måndag eller torsdag så om ni behöver få tag på mig rekommenderar jag SMS.

Gardasilvaccination för tjejerna är den 7/11. Hetsa inte upp tjejerna hemma, det kommer att gå hur bra som helst.

Jag är inte mycket för förbud, men idag har jag stoppat en lek som pågått på fotbollsplanen. Spelet går ut på att man ska Bomba (skjuta så hårt som möjligt på) den som står i mål. Detta har inneburit flera skador på elever i klassen och det är inte okej. Dessutom är det flera elever (på skolan) som inte vill gå till fotbollsplanen då de är rädda för att de ska bli stående i mål. Jag uppmuntrade dem till att spela fotboll istället. Efter detta fick jag också reda på att leken förut har varit förbjuden i klassen på grund av skaderisken och utsattheten i mål. Jag vet att flera blev väldigt besvikna, men på skolan måste vi ha aktiviteter där alla elever känner sig trygga. Jag hoppas att ni kan hjälpa till och stötta det beslutet hemma.

Utvecklingssamtalen pågår för fullt. Jag är så tacksam över att ni kommer till samtalen och tar del av det era barn har förberett. Vi kör ett gäng till imorgon, nästa onsdag och fredag.

Imorgon åker klassen till Dalenium igen!

//Ingela

Info inför veckorna som kommer: Matteläxan är till onsdag, de får den imorgon (men jag har sagt att det är okej att man tar med sig den idag om man vill. Den var jätteenkel denna gång, tränarutan på sidan 36.

Under några veckor har vi arbetat med Europas geografi på SOn. Vid dessa tillfällen har eleverna fått ett enkelt faktablad med frågor som ska göras om landet. De har haft flera tillfällen att bli klara, men en del har lite kvar så nu har vi skickat hem arbetet. Vi vill att det är med tillbaka på onsdag, då vi ska rätta allt gemensamt.

På fredagmorgon får vi författarbesök av Katarina Kieri. Just nu lyssnar vi på hennes bok Vero hit och dit.

Stort grattis också till klassen som gjorde bra ifrån sig på klasshandbollen. Det var glada och lyckliga barn som rapporterade idag.

På grunda av mitt fackliga uppdrag kommer jag att vara borta några dagar i december. Vikarie för mig kommer men det kan vara bra för er hemma att veta. Jag är borta den 12/10 24/10 och 26/10.

Den 20/10 åker klassen till Dalenium igen.

Fredag den 20/10 ska även bokrecensionen vara inlämnad.

24/10 går klassen till biblioteket för bokprat.

//Ingela

 

Imorgon 9.20 är det skolfotografering för klassen. Elevrådsrepresentanterna kommer också att fotas dock är det fortfarande lite oklart när, det blir onsdag eller torsdag. Bokrecension ska vara inlämnad den 20/10.

Amandas mamma undrar om någon kan byta utvecklingssamtalstid med henne. Hennes tid är 27/10 9.30, kontakta henne om du kan tänka dig att byta.

/Ingela

 

Måndag igen!

På onsdag är det skolfotografering. //Ingela

 

Helgen närmar sig slut och battrierna är laddade för en ny vecka. Kan meddela att tekniken på skolchatten fungerade utmärkt och eleverna var jätteduktiga. Imorgon går vi till biblioteket, glöm inte lånekortet.

//Ingela

Dags för utvecklingssamtal, om du inte kan tiden så byter du själv med någon annan i klassen.

16/10
13.00 Patricia
13.30 Karo
14.00 Alvin

14.30 Nora M
15.00 Gresa

19/10
7.30 Fabian
8.00 Suheyr
8.30 Nora S
9.00 Laith
11.40 Tim
12.10 Lovisa
12.40 Vina

20/10
13.20 Gustav
13.50 Alland
14.20 Biftu

25/10
13.00 Theo
13.30 Jolin
14.00 Fahad
14.30 Leo
15.00 Nura


27/10
9.30 Amanda
10.00 Alva
10.30 Elisa
13.30 Abbe
14.00 Nathalie
14.30 Klara


//Ingela

Lite mer info... Tyvärr har man missat oss i utskicket om SkolKM, fick den lappen nu. Delar ut imorgon, den ska vara inlämnad på torsdag....

Idag matteläxa Träna s.24

Hej därhemma! Idag har vi pratat om Polen på SOlektionen. När vi pratar om Polen pratar vi också om Polens historia. Detta innebär att idag har vi pratat bland annat koncentrationslägren. I cirka 10 minuter fick eleverna lyssna till en herre som överlevde förintelsen (ett program på UR). Han berättade om hur det var att leva i ghetton och hur man åkte iväg till arbetsläger. Vi fick se några bilder på judar som var mycket fattiga och magra. EN del av bilderna grep tag i eleverna ordentligt. VI har inte visat några bilder från koncentrationsläger men pratat mycket kring detta. Flera gånger pratade vi också om att man fick blunda, gråta eller reagera som man ville det är helt ok. Efter filmen hade vi ett 30 minuter långt samtal om vad vi upplevde. Detta blev en riktigt bra lektion. Dock kan det vara så att tankarna väcks ikväll igen så då är det bra om du som förälder vara lite beredd.

Ingela

Rapport från föräldramötet

Stort tack alla för att ni kom och deltog vid föräldramötet. Här kommer en snabb sammanfattning om vad som har beslutats vid mötet. Klassföräldrar i år är Maher och Rondik (Vinas) tillsammans med Nada och Faisal (Laiths) föräldrar. De ansvarar för anmälningar till till exempel klassbollen, klasskassan och annat organsiatoriskt. Anmälan till klasshandbollen görs snarast till Hanna Lindberg (Abbes mamma). Linda Hendén (Gustavs mamma) ansvarar för laget på klassfotbollen.

Skolan har planer på att starta ett föräldraråd eller en föräldraförening, Desirée (Alvins mamma), Ulrica (Elisas mamma), Susanne (Suheyrs mamma) och Nathalie (Jolins mamma) valde att vara representanter på det första mötet, så får vi se vart det tar vägen sedan.

Jag presenterade mattebokens upplägg och förklarade kring läxorna. De ska vara en kort snabb repetition på vad vi har gjort under lektionen. Läxorna ska oftast vara gjorda till nästa dag, utom om de kommer med hem på måndag då gäller de till onsdag. Detta eftersom vi erbjuder läxhjälp ti/on/to.

Information om klassindelningen i åk 6. VI kommer inte låta barnen välja kompisar, vi gör allt för att det ska bli så bra klasser som möjligt och för att eleverna ska trivas och må gott. Vi ber er vuxna hjälpa till och prata positivt om den klass de hamnar i.

Lucia: I år har vi Luciatåg, vi kommer att gå för skolan på morgonen sedan kommer vi att behöva lite föräldrahjälp att skjutsa till Lärcenter, efter lunch kommer vi troligen gå på biblioteket. Vi är öppna för lite företagsluciatåg för att dra in lite pengar till klasskassan. Eventuellt kan det bli en föreställning på skolan. Föräldrarna har startat en fb-grupp för att man ska kunna kommunicera om ev framträdanden. Du som inte är med i den än letar upp 5A Centralskolan och ber att få vara med, det är en helt sluten grupp.

Eventuell klassresa eller avslutningsaktivitet: Vi har ca 100 kronor/barn. Eleverna kommer att få lämna förslag på nästa elevråd. Föräldrarna var överens om att nöjesfält inte är aktuellt.

Utvecklingssamtal: I år kommer Ingela att hålla i utvecklingssamtalen, ni får som vanligt allas tider och sedan byter ni mellan varandra om ni inte kan.

Nordisk skolchatt: På onsdag är det dags... VI har inte en aning om det kommer att fungera men vi testar. Det är viktigt att alla elever har registrerat sig innan dess, läs längre ner på sidan.

Hemsidans prenumeration krånglar, gå in och skriv in din adress igen. OBS! Det är mycket viktigt att gör helt rätt med stor/liten bokstav, streck och punkter...

Ingela

Hej igen

Ursäkta att jag stör på fredagskvällen, men fick ett erbjudande som jag funderar på om vi ska nappa på. Organisationen Norden i skolan har en chatt en förmiddag om några veckor. Det går ut på att man ska via datorn chatta med andra elever i Norden och genom att ställa ja och nejfrågor och google maps så ska man lista ut var i Norden de befinner sig. När man har lyckats kopplas man upp mot andra elever i norden. Jag tror att detta kan vara en riktigt kul grej om vi får det att fungera. Dessutom får vi chans att diskutera mer om Norden som vi har jobbat med, träna oss på att ställa bra frågor, lära oss mer om Nordens geografi och även de nordiska språken som är ett mål i svenskan. För att det ska fungera måste varje elev registrera sig och det är därför jag kontaktar er nu. Det vore bra om de har chans att göra detta i helgen så att vi kan börja titta på vad det är vi ska göra på måndag. Registreringen sker genom att de skriver i https://nordeniskolen.org/skapa/94ef2d

Därefter registrerar de sig med namn och mejladress. Användarnamn tar de början på mejladressen innan @. De ska använda sin skolmejl, det vill säga 4 siffror (månad/år) De två första bokstäverna i för/efternamn @skola.falkoping.se. Detta är en adress som de har fyllt i flera gånger tidigare så alla vet den. De ska också skriva in ett lösenord och jag rekommenderar att de tar samma som när de loggar in i skolan så kommer man lätt ihåg det. Om ni har möjlighet att hjälpa era barn med detta vore jag jättetacksam och så hoppas jag att vi lyckas chatta med Norden.

Trevlig helg

Ingela

Vilka fantastiska elever det är i denna klass. Svenskans skrivprojekt är en bok där vi får olika uppdrag för olika kapitel, detta ska skrivas på datorn och man ska få bra feedback från klasskamrater för att utvekla sin text. Vi är nu på kapitel 2 och eleverna gör mycket fina texter. Jag är också mycket imponerad av vad de är duktiga på att ge konstruktiv kritik till varandra. Inom SO arbetet arbetar vi vidare med att lära oss om Europa, dels namngeografi men också om klimat, infrastrukturer och annat som påverkar landet.

På fredag åker klassen till Dalenium för att lära sig mer om matsmältningen.

Trevlig helg

Ingela

 

Så har vi gjort årets första biblioteksbesök. Orsaken till att vi går dit en gång/månad är för att öka läsandet i klassen. Dessutom för att bredda de genre som eleverna läser. Vi har sett att det är ett ganska begränsat läsande i klassen och det visar sig också i de texter de skriver då flera har svårt att brodera ut sina texter. För att komma åt detta kommer vi nu lägga mer fokus på elevernas läsande. Ett led i detta är att när vi går till biblioteket måste man låna bok och denna ska sedan redovisas i en skriflig bokrecension ca en vecka innan boken ska lämnas tillbaka. Vi kommer också låta några redovisa sina böcker muntligt för att sprida böckerna i klassen. Denna gång ska bokrecensionen vara inne den 20/9. Böckerna som Angelika presenterade idag var: Spökflickan av Katarina Genar, Boet av Kenneth Oppel, Glad och lycklig-knappast av Thomas Halling, Djurgraven av Viveca och Camilla Sten, Den skrikande trappan av Jonathan Stroud, De två första böckerna ur serien Lilla huset på prärien Laura Ingalls Wilder.

Extra info: På onsdag åker klassen till Dalenium.

Ingela

Fredag morgon och ösregn! Idag hoppas vi verkligen att alla elever har regn- och extrakläder i skolan. Vilken fart den första veckan har haft, nu känns det redan som att vi har varit igång länge. Det är otroligt taggade elever i klassrummet. Abdullahi kommer inte att gå i vår klass under hösten då han är i Somalia och har sin skolgång där. Han kommer tillbaka runt jul.

På måndag går klassen till biblioteket. Vi kommer även detta läsår gå dit varje månad för att få bra boktips. Vi behöver få upp läsandet i klassen och vi ber om hjälp av er föräldrar att peppa era barn att de ska låna böcker och självklart sedan läsa dem hemma. På måndag kommer vi också få en kurs i bibliotekskunskap så att det går lättare för dem att hitta böcker. Glöm inte att ta med lånekort.

På onsdag finns inte jag på plats på skolan. Som det ser ut idag så kommer Samuel att vikariera (han som var på fritis i våras).

På torsdag har vi vårt första elevråd, våra representanter i år är Fabian och Laith. Självklart lottar vi ut uppdraget som representant.

På fredag ska klassen gå till räddningstjänsten, det innebär senare lunch än vanligt. Vi rekommenderar att man skickar med en frukt till skolan.

Föräldramöte: 13/9 18-19

Trevlig helg och vi hoppas att regnet avtar

Ingela

Hej därhemma!

Så har första skoldagen passerat, bara 177 kvar till sommarlovet! Det var otroligt roligt att träffa alla elever igen vi är alla taggade på ett riktigt bra läsår. Idag fick eleverna hem schemat och vi vill påpeka att det har skett en mindre schemaändring redan. På torsdagar slutar barnen 14.00 ej 13.50 som det står på schemat.

Idag har vi utsett nya trivselledare: Gustav, Elisa, Alva och Tim. De kommer att få gå på en utbildningsdag och fick info om det idag.

Elevrådsrepresentanter är: Fabian och Laith

De elever som ville får en rast att hjälpa till i biblioteket, hålla snyggt, ställa in böcker sätta upp bokbilder.

Imorgon är det sovmorgon, eleverna börjar 9.00.

Glöm inte att skicka med regnkläder och extrakläder till skolan.

Ingela

Första dagen på läsåret är imorgon måndag 9-12. Välkomna!

Välkomna tillbaka till skolan

Då är det dags för ett nytt läsår och klassen är de äldsta i vår byggnad. Vi kommer att husera i samma klassrum i år och mycket kommer att vara sig likt. Jag kommer att vara mentor för klassen och den som finns i klassen varje dag. Enklast att få i mig är genom SMS 0702451945. Jag säger som vanligt, hör av er så fort ni undrar över något, inga frågor är dumma. Som vanligt så delar jag min tjänst, så jag jobbar både på Lärarförbundet och Centralskolan. Man behöver inte känna att man stör om man ringer när jag är på Lärarförbundet.

Under första skoldagen kommer ett preliminärt schema ut där vi testar under någon vecka för att se att allt fungerar. Eventuellt kommer ett nytt schema efter några veckor. Ansvariga lärare för de olika ämnena är:
Svenska, svenska som andraspråk, musik, SO, matte: Ingela.
Engelska, NO, matte är Hanna.
Idrott: Roffe
Bild: Delman

Bra att tänka på så här innan skolstart:
På varje krok ska det finnas extra kläder och regnkläder. Under förra året var det lite skralt med det vilket gjorde att vi hade svårt att genomföra en del planerade utevistelser. Rast sker utomhus där vi försöker få till rörelse för att kroppen ska må bra, alltså är paraply inte ett bra alternativ när det regnar.
Väska, alla behöver ha en skolväska varje dag, så att vi kan skicka med saker mellan skola och hem.

Idrott: På onsdagar och torsdagar har vi idrott. Under de första veckorna kommer vi att vara utomhus. Då behöver man ha utegympaskor, byxor och långärmad tröja. Efter varje idrottslektion så duschar vi! Alla ska ha handduk med sig. När vi sedan går in inomhus så går det bra med shorts, t-shirt, skor och handduk. På torsdagarna är idrotten direkt på morgonen, då behöver eleverna vara på plats 7.45 för att hinna byta om innan. Bad kommer att vara på onsdagar 10-11 under ht v.47,48,49,50 vt 3,16, 17, 18, 19, 20.

Sjukanmälan sker till Skola24 telefonnummer 0515-86951, eller via appen Skola24. Ring in sjukanmälan innan 7.45.
Utvecklingssamtal kommer att ske under hösten. Tider kommer inom kort.

Läxhjälp erbjuds eleverna tisdagar 13.40-14.10, onsdag 14.10-14.40 och torsdag 14.00-14.40. Ansvariga för läxhjälpen är Olivia Ingvarsson och Ann-Katrine Adamsson. För oss är det helt ok att de går hem när de blir klara med sina läxor, det innebär att sluttiden kan vara lite tidigare.
Läxor: Engelska läxor är till fredag. Matteläxor kommer att variera dag. Läxan kommer att vara några få tal. Det blir alltid tränarutan i matteboken. Den rutan bygger alltid på det vi har gått igenom i skolan och är en extra träning på just det räknemomentet.

I år är det vi som har Luciafirandet. Passa på att ordna Lucialinne redan nu.

Ledighet: Ledighet sökes i god tid före ledigheten. Denna blankett finns på Falköpings kommuns hemsida.
Precis som tidigare år kommer all information att komma via vår hemsida. Varje gång jag uppdaterar får ni ett mailpling.

13/10 får vi besök av författaren Katarina Kieri.

Läsårsdata 17-18
Höstterminen 2017
Måndag 21 augusti- Torsdag 21 december
Eleverna är lediga: torsdag 28 september
måndag 30 oktober – fredag 3 november (v 44)
tisdag 28 november
Vårterminen 2018
Onsdag 10 januari-fredag 15 juni
Eleverna är lediga: måndag 12 februari – fredag 16 februari (v 7)
måndag 5 mars
måndag 26 mars – torsdag 29 mars (påsklov)
måndag 30 april
fredag 11maj

Med förhoppningar om ett gott samarbete även detta läsår

Ingela

 

 

Stort tack till alla föräldrar och elever! Ett fantastiskt läsår är till ända. Tack för den fina smultronplantan som jag fick av klassen och alla andra blommor, godis och presenter. Ha nu en riktigt skön sommar allihop så ses vi i augusti.

Kramar från Ingela

 

 

 

Imorgon är det skolavslutning. Det har varit ett fantastiskt år. Jag är så tacksam över att få jobba med dessa barn. Imorgon kör vi sista rycket. 9.15 samlas vi utanför Pingstkyrkan. Vi ber er som kommer för att titta att parkera på Odenhallens parkering. Eleverna har bestämda platser i kyrkan, ni föräldrar sitter på platserna bakom. Efter avslutningen träffas vi utanför kyrkan och önskar varandra en trevlig sommar. Jag ber er att se till att alla elevers mobiltelefoner och fidget spinners ligger kvar hemma imorgon, så att alla kan vara fokuserade på rätt saker. Ni föräldrar som vill fota var varsamma med vad ni lägger ut för bilder på sociala medier.

Stort tack för i år!

Ingela

 

Idag går vi till Odenbadet! Glöm inte badkläder, badtia och om du vill pengar till en glass!

Ingela

Idag har vi haft Kenyadag. VI tackar er alla för de pengar som ni har skänkt till Zimlat. Pengar som kommer till användning på skolan där. Bland annat kommer det att gå till skolmaterial till eleverna. Efter många års arbete är nu skolan självförsörjande, Version:1.0 StartHTML:000000251 EndHTML:000007870 StartFragment:000007753 EndFragment:000007768 StartSelection:000007753 EndSelection:000007768 SourceURL:http://www.falkoping.se/edit-offline/4.4b0d2ad514d66690e746a7a?_timestamp_=1518169831829 5a Central - Falköpings kommun

det vill säga

de kan betala ut löner till lärarna och erbjuda eleverna ett mål mat om dagen (en majsröra). Målet nu är att barnen ska få komma och äta även om det är lovdagar och helgdagar, då det är många av eleverna som bara äter skolmaten och inte får någon mat hemma.

En del av Kenyadagen är att vi är ute och gör aktiviteter som vårt elevråd har hittat på. I år hade de fixat en riktigt rolig femkamp. Tyvärr hade inte alla skor och kläder efter väder. Vilket innebar att många blev genomblöta. Eftersom vi ska vara på berget på måndag och de varnar för liknande väder vill vi påminna om vikten av att regnkläder och stövlar finns i skolan varje dag, där ska också hänga en kasse med extra kläder! Vi ber er att ni ser över detta, samma regel kommer att gälla i årskurs 5.

Information från skolledningen:

Sommarbrev juni-17

Efter en skön långhelg vid pingst och nationldagen börjar sommarlovet att närma sig. Vi har en del aktiviteter som vi skall genomföra innan skolavslutningen och hoppas på några soliga dagar ytterligare.

Här kommer information om vad som kommer att genomföras på Centralskolan under de sista skolveckorna.

Fredagen den 9 juni kommer vi att grilla på skolgården. Samtliga elever bjuds på skollunch utomhus.

Vecka 23

Avslutningsveckan:
Måndag 12/6 Vanlig skoldag för åk 6-9, F-5 går till berget för TL-dag
Tisdag 13/6 Vanlig skoldag för åk F-5.
Onsdag 14/6 Vanlig skoldag för åk F-5. År 6-8 Mentorsdag År 9 Skolresa (Kyrkekvarn)
Torsdag 15/6 År F-5 Övning kyrkan kl10.00-12.00. År 6-8 Klasskampen (Mösseberg) År 9 Mentorsdag och övning inför avslutning.
Fredag 16/6 Skolavslutning år F-5 kl 09.30-10.30 Samling 09.15 Pingstkyrkans parkering.
År 6-9 kl 11.00-12.00 Samling 10.45 Pingstkyrkans parkering.


Skolavslutning
Skolavslutningen blir den 16 juni kl.09.30 för år F-5 och 11.00 för år 6-9 i Pingstkyrkan.
År F-5 Fritt för föräldrar att titta på

År 9 Fritt för föräldrar att titta på
År 6-8 Tyvärr finns det inte plats för föräldrar till elever i dessa årskurser
Tänk på att inte lägga ut foton på andras barn från skolavslutningen på sociala medier.

OBS! Inga lektioner på skolavslutningsdagen. Fritids öppet som vanligt.
Skollunch serveras till dem som önskar. Besked om detta lämnas till mentor/klasslärare.
Betyg för år 6-8 kommer att skickas hem per post senast måndag 19/6. För år 9 kommer betygsutdelning att ske på skolavslutning.

Läsåret 17-18

Välkommen till ett nytt läsår måndag den 21 augusti

Fsk Se separat utskick
År 1 09.00-12.00
År 2-5 09.00-12.00
År 6-9 09.00-13.00 Samling i hemklassrum. År 6 samling på skolgården (vid flaggstången)


Rektorsbyte Till hösten får vi en ny rektor för år F-5 då vår nuvarande Margareta Högberg blir verksamhetschef på Specialpedagogiskt centrum. Ny rektor för F-5 blir Carola Granath som kommer senast från Axvalla folkhögskola. Personal inför ht-17 I skrivande stund är skolan i full gång med att rekrytera ny personal inför hösten. Vi utökar med en klass i 6-9 vilket medför att vi behöver fler lärare. Idag är Sandra Sandahl, Isak Bergstrand och Henriette Sandahl klara för att ta emot elever till hösten. På fritids kommer Delman Doski tillbaka för att arbeta.

Mentorer
Fsk Marie Ringeby Ann-Christine Hedström, Ann-Katrin Adamsson
1 Marianne Dessner Mikael Frostlöf
2 Carina Hilding Malin Svensson
3 Ninni Andersson AnnaKarin Fallgren
4 Hanna Göhlin Bodil Tranmo/Ann-Katrin Adamsson
5 Ingela Milton Hanna Göhlin/Ann-Katrin Adamsson

För eleverna i blivande år 6 är inte mentorskapet ännu helt klart. Eleverna i blivande år 7-9 behåller de mentorer de haft med några få förändringar. Vi återkommer när mentorskapet är helt klart.

Läsårsdata 17-18
Höstterminen 2017
Måndag 21 augusti- Torsdag 21 december
Eleverna är lediga: torsdag 28 september
måndag 30 oktober – fredag 3 november (v 44)
tisdag 28 november

Vårterminen 2018
Onsdag 10 januari-fredag 15 juni
Eleverna är lediga: måndag 12 februari – fredag 16 februari (v 7)
måndag 5 mars
måndag 26 mars – torsdag 29 mars (påsklov)
måndag 30 april
fredag 11maj

Stängningsdagar i samtliga förskolor och fritidshem: Fredag 18 augusti
Ett stort tack för året som gått och med förhoppning om en riktigt trevlig sommar!

Personalen på Centralskolan
genom rektorerna Henrik och Margareta

 

Oj nu springer tiden iväg! Nästa vecka är barnen lediga på måndag och tisdag. På onsdag har vi Kenyadag, då vi kommer att ha femkamp. Det finns möjlighet att skänka pengar till vår vänskola i Zimlat om man vill, man kan också köpa armband om man vill det. På eftermiddagen får vi besök som ska berätta om projektet.

I onsdags slutade Cazper hos oss. Vi hoppas att han kommer att trivas i sin nya skola i Hova. Vi får nu en ny kille till klassen som heter Yousef. Han kommer att hälsa på innan sommarlovet och börjar på riktigt i augusti. Vi hoppas att han kommer att trivas hos oss.

Idag hade vi reklambyrå i klassrummet, era barn är fantastiska de har alla en framtid inom reklambranschen.

Trevlig helg

Ingela

 

Så var det redan fredag igen. Sommarlovet närmar sig med stormsteg! Idag var klassen och badade, det var lyckliga men mycket trötta barn som kom tillbaka efter klädsimmet. Inne i badhuset fick någon med sig fel underställ hem. Det kan vara både killar och tjejer, då kläderna togs av inne i simhallen. Understället är märkt Suheyr, vi ber er alla titta extra i era barns badväska.

På onsdag går vi på bio, vi kommer att förskjuta lunchen så det är bra om man har en frukt med sig till förmiddagsrasten. På torsdag och fredag är eleverna lediga från skolan.

Ha roligt på klassbollen och ha en riktigt bra helg i värmen!
Ingela

 

På fredag är det bad. Då kommer klassen att ha klädsim. Följande gäller. Alla har badkläder med sig, Ovanpå badkläderna har man långbyxor och långärmat. Vi rekommenderar underställ, absolut inte jeans! //Ingela och Roffe

Idag var vi på biblioteket, följande böcker presenterades: Spetälskesjukhuset av Camilla Lagerqvist, Den förskräckliga historien om lilla hon av Lena Ollmark, Monstrens rike Jakten på nattstjärnan Johanna Strömqvist, Illustrerade spökhistorier, Barnen på Svartebäcke sanatorie Janina Kastervik, Ishavspirater av Frida Nilsson. Böckerna ska lämnas in den 9/6

//Ingela

Heja Våren!!! Vi hoppas att våren snart kommer till oss. Idag har det varit väldigt kallt ute. Imorgon gör Stina sin sista dag i klassen. Vi kommer att avsluta hennes svenska arbete med att läsa upp sagorna för fadderklassen. För att detta ska fungera schematekniskt har vi inget bad imorgon, nästa fredag har vi bad igen. Imorgon bitti kommer vi att gå till biblioteket, se till att skicka med lånekortet. Vad gör vi nu på sluttampen?

Svenska: Här kommer vi att repetera lite grammatik, vi försöker att befästa ordklasserna. Under Stinas tid i klassen har vi jobbat med att skriva berättande texter, vi har tränat på skiljetecken och även på att komparera adjektiv

SO: Så har vi avslutat Medeltidsarbetet. Många av eleverna har utvecklats massor i sitt historiakunnande och kan se samband och dra slutsatser. Jag rekommenderar er att ta en tur till Medeltidsmuseet i Skara för att fördjupa kunskapen ytterligare Vi arbetar vi med landskapen. Tisdagen den 30/5 har vi landskapsprov. Då ska man kunna placera ut landskapen på kartan, man ska kunna några geografiska begrepp och man ska kunna skriva en kort faktatext om 2 valfria landskap. Landskapens placering tränar man lättast på Seterra.

Musik: Där håller vi just nu att avsluta arbetet med de klassiska kompositörerna och sedan kommer vi att träna momentet unison sång, då passar vi på att sjunga våra avslutningssånger. Vår avslutning kommer för övrigt att vara 9.30 fredag den 16/6, plats Nya Pingstkyrkan.

Matte: Vi jobbar stenhårt med multiplikation och division. Vi påminner om vikten av att kunna multiplikationstabellen. Testa gärna lite hemma. Vi har också jobbat en del med programmering och eleverna har lärt sig att göra dataprogram i Scratch.

18/5 kommer Albin Göransson från NTF hit och pratar om trafiksäkerhet och cykel.

19/5 är vi bjudna på konser 12.30, det kan innebära att vi slutar något senare denna dag.

24/5 kommer klassen att gå på bio, elevrådet bjuder oss på Hitta Doris.

7/6 har vi den traditionella Kenyadagen.

9/6 är det student i Falköping, glöm inte att söka ledigt om ditt barn behöver ha ledigt för student.

12/6 har vi planerat för att ha en friluftsdag på Mösseberg.

Inför nästa läsår har vi följande information: Ingela kommer fortsättningsvis att vara mentor för klassen. Hanna kommer att vara några lektioner i klassen. Vi kommer också att ha lite annan personal i klassen, exakt hur det ser ut kommer ni att få reda på i höst.

För er som vill gå på simskola i sommar gå in och anmäl er på Odenbadets hemsida.

//Ingela

 


Tänk att äntligen våren kom, det trodde man inte förra veckan. Lite små påminnelser så här i maj, när det är mycket annat och det är lätt att glömma av skolan. Vi jobbar just nu med medeltiden och under några veckor har eleverna haft en läxa. Vi ser att många har gjort detta fantastiskt bra, man måste kunna förklara de svåra orden. Dessa ord är centrala för att förstå Medeltiden. Stina gör sin näst sista vecka hos oss. Hon har gjort ett fantastiskt jobb i klassen och kommer att bli en riktigt bra lärare om några år. Nästa onsdag kommer Stinas lärare från högskolan för att se henne in action.

Idrott: Eftersom det är bättre väder kommer vi att vara ute en hel del på idrotten. Se till att skicka med kläder både för utomhusbruk och inomhus.

Torsdag den 12/5 går vi till biblioteket för att låna böcker och bokprat. Vi märker att vissa av eleverna inte läser särskilt mycket skönlitterära böcker och de lånar sällan. Detta är ett bra tillfälle att få hjälp att få med sig riktigt bra böcker. Uppmana era barn att låna.

5 och 19/5 är det bad. Skicka med badkläder.

7/6 Kommer vi att ha Kenyadag

12/6 är det antagligen en friluftsdag.

Ha det gott i vårsolen

Ingela

Påsklovet är slut och nu kör vi stenhårt fram till sommarlovet. Vi kommer att ha ett ganska högt tempo i slutet av april och början av maj för att sedan kunna ha lite extra kul och njuta lite när skolavslutningen närmar sig.

Svenska: Under de närmsta veckorna kommer Stina att ansvara för svenskaundervisningen. Hon kommer att hålla i ett område som handlar om sagor. Där eleverna kommer att få lära sig hur sagor är uppbyggda, vad som är typiskt för sagor och både läsa och skriva sagor.

Till vecka 16 skulle alla elever vara klara med sin muntliga redovisning som de fick instruktioner om för några veckor sedan. Vi kommer att börja redan imorgon tisdag med de första redovisningarna.

SO: Vi går nu in i nästa historieepok som är Medeltiden. Under dessa veckor kommer vi inte att jobba med Grej of the day, vilket kommer att innebära att barnen inte får någon läxa i det området. Därför lägger vi till en medeltidsläxa varje vecka. Eleverna får den på onsdagen och den ska man kunna nästa onsdag. Det kommer att vara två A4sidor med text om medeltiden. I början av texten står det vilka ord man ska kunna förklara efter att man har läst på. Vi kommer sedan ha ett läxförhör på detta i skolan. Detta är grundläggande begrepp som man måste ha för att förstå hela medeltiden. Vi läser Medeltiden fram tom v.18. Därefter kommer vi att gå tillbaka till att jobba med geografi och Sveriges landskap. Den 30/5 kommer vi att ha ett kartprov på Sveriges landskap och eleverna ska skriva en faktatext om två valfria landskap. Enklaste sättet att träna på landskapen är att jobba med Seterra.

Matte: Vi startade upp området Bråk innan lovet och det kommer vi att fortsätta med i några veckor.

Idrott: Eftersom vädret har varit lite växlande på lovet kan vi inte med säkerhet säga när det är dags för utomhusidrott. Vi föreslår däremot att ni skaffa utomhusskor så fort som möjligt för målet är att vi ska kunna vara ute ganska snart. 21/4 är det bad, glöm inte en guldtia.

Lite påminnelser inför framtiden:

Onsdag v. 16 åker klassen till Dalenium

Måndag v.18 är det lovdag (1:a maj)

Onsdag v. 18 åker klassen till Dalenium för att arbeta med teknik.

Fredag v.19 är det bokprat på biblioteket, glöm inte lånekort.

 

 

Nu närmar sig påsklovet. Idag är klassen på Dalenium för att påskpyssla. Nästa vecka börjar vår Lärarstudent Stina Gegerfelt hos oss. Hon går på Mellanstadielärarubildningen i Jönköping. Hon kommer att vara i klassen till och med vecka 18.

På fredag går vi till biblioteket på bokprat, glöm inte att skicka med lånekortet. Veckan efter påsklovet åker klassen till Dalenium på onsdag och på fredagen är det dags för bad igen.

I veckan har det försvunnit skor i korridoren. Vi ber er namna alla saker så blir det lättare att se vems sakerna är. Vi påminner också om att nu måste det finnas regnkläder i korridoren.

Ingela 

 

Idag började vi på ett nytt område inom SOn, etik och moral. Vi började med att diskutera om det är okej att inte berätta sanningen. Vi ser filmer och diskuterar tillsammans. I svenska området har vi arbetat mycket med Astrid Lindgren och det projektet är nu avslutat. Vi har också arbetat en del med muntlig framställning och det är något som vi måste träna mycket på. Eleverna kommer att få en hemuppgift för att träna detta.

Imorgon rockar jag sockorna! Det vore jätteroligt om så många elever som möjligt hänger på.

(Rocka sockorna med oss den 21/3!
Har du några olika strumpor hemma? Vad bra! Ta en rutig och en skär eller en med frukt och en med bär – och rocka sockorna på Internationella Downs syndromdagen. Då hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Läs mer på rockasockorna.se)

//Ingela

Nu är det dags igen!!! Hårlössen är på intåg. Kamma, kamma, kamma och behandla! Tack!

Oj, idag hade jag önskat att ni hade sett era barn i klassrummet. Vilken engagemang, vilket arbete och vilka diskussioner. Eftersom det är internationella kvinnodagen har vi försökt att uppmärksamma kvinnor som gjort stora saker för Sverige. Vi har också pratat om rösträtt och lika värde. Jag vet inte när jag såg sådan energi i klassrummet senast. Jag har gett dem en liten läxa kring detta. Det handlar om att se två avsnitt på SVTplay: Kvinnorna på Fröken Frimans tid. Det vore mycket bra om det blir gjort i veckan när diskussionen är igång i klassrummet.

Påminner om boklån på måndag!

//Ingela

På elevernas begäran har vi gått med i batterijakten. Vi kommer att genomföra en del lektioner här i skolan för att samla in poäng. Men framför allt kan man samla in poäng genom att samla in batterier.

Här kommer lite information om detta:

Batterijaktens insamlingsmoment är själva hjärtat i tävlingen, och resultatet blir ett positivt och omedelbart avtryck på vår gemensamma miljö.

För att underlätta för lärare och föräldrar har vi i år valt att sätta ett insamlingstak på 15 kilo per elev i snitt (förra året låg närmare 90 procent av alla deltagande klasser i spannet 1-15 insamlade kilo/elev). Skälet till det nya insamlingstaket är framför allt att vi vill begränsa den tidsåtgång som en del lärare, elever och föräldrar har lagt på att tejpa och transportera batterier. Samtidigt vill vi med hjälp av en ny trappstegsmodell motivera klasserna att alltid försöka nå nästa ”steg”, ett steg som då resulterar i fler poäng till klassens totala poängskörd. På det hela taget tror vi att denna modell kan resultera i ett ännu större miljöavtryck än tidigare år.

Insamlingtaket gör att en klass maximalt kan få poäng för 15kg per elev i snitt (batterier utöver denna vikt räknas inte in i tävlingen men är fantastiskt om de återvinns ändå!). Varje kilo klassen når, i snitt, ger 10 poäng. Maximal poäng för insamling är alltså 150 poäng per klass.

Delmomentet går ut på att eleverna ska samla in så mycket batterier de kan under den givna tävlingsperioden. Momentet i sig består av tre steg:

1. INSAMLING
Eleverna samlar batterier hemma, hos grannar och vänner och via dörrknackning i det egna närområdet. De tusen först anmälda klasserna kommer att få Batterijakten-märkta insamlingspåsar till alla elever.

2. TEJPNING
Av säkerhetsskäl måste de insamlade batteriernas pluspoler tejpas. Eleverna i de tusen först anmälda klasserna kommer att tilldelas ark med batteritejp för detta ändamål. Om tejpen tar slut går det lika bra att använda vanlig hushållstejp.

3. INLÄMNING
Batterierna lämnas in till valfri Clas Ohlson-butik eller på närmaste återvinningscentral. Eleverna kan själva lämna batterier till Clas Ohlson där registrering av vikt sker med hjälp av personalen. Åker man till återvinningscentralen och väger in batterierna loggar man in på vårt konto och registrerar vikten där. Inloggningen är Användarnamn: central4a och lösenord Central4a. Vi kommer inte att samordna insamling i klassen utan det får eleverna sköta på fritiden.

Varje insamlat kilo batterier/elev ger en bestämd summa poäng till klassens gemensamma konto.

Detta är en tävling där man kan vinna en rejäl summa till klasskassan.

Insamlingsperioden är 15/3-5/4.

Eleverna kan också ladda ner en app där de kan spela spel och på så sätt tjäna extra poäng till klassen.

I veckan fick eleverna hem en inbjudan till Spökbollen på klassrådet. Enligt Leo har hans mamma tagit på sig att vara lagansvarig, ifall ni vill vara med kontaktar ni henne.

//Ingela

 

Sportlovet är förbi och vi är på gång igen! Under förra veckan påbörjade vi vårt arbete med Astrid Lindgren. Barnen har fått en bok som de ska läsa hemma och i skolan. Därför är det viktigt att boken finns med i skolan. Vi jobbar också med instruerande texter, stavning och muntlig framställning på svenskan. På SOlektionerna arbetar vi med Landskap igen. Eleverna är riktigt duktiga på att hitta fakta i filmer och texter.

På onsdag åker klassen till Dalenium och jobbar med programmering. (Inget fika ska med). Måndag den 6/3 är det studiedag då är alla elever lediga. Den 13/3 går vi till biblioteket för bokprat och boklån. Glöm inte lånekort!

Ingela börjar utvecklingssamtalen v. 10

//Ingela

Hej därhemma! Nu tror jag att prenumerationen ska fungera igen. Skicka gärna ett sms om det funkar!

Idag har vi haft bekymmer med mobiltelefonerna. På tisdagar startar eleverna med slöjd och därför lämnas de inte in i vårt "mobildagis" vilket innebar att efter slöjdlektionen på skoltid lämnade flera av eleverna skolans område för att leta Pokemon. Jag tycker att Pokemonjakt är en bra aktivitet men inte under skoltid, men eftersom vi har bestämt att man inte får använda telefonen under dagtid och man får inte lämna skolans område utan vuxens tillåtelse så har jag tagit upp detta med eleverna. Jag har förklarat för dem att vi är besvikna när de inte följer de regler som vi sätter upp. Jag vet att ni föräldrar tycker att det är tryggt att de har telefoner, men vill gärna att ni pratar med dem om hur man sköter sitt telefonanvändande.

Mattebetinget ska vara rättat och klart på måndag, många ligger mycket bra i fas. Några är redan klara, men några har mycket att göra denna sista vecka kolla gärna med ditt barn hur de ligger till.

Under några veckor har vi haft problem med att saker göms för eleverna, till exempel jackor och skor. Se till att det inte finns värdesaker i jackfickorna.

Glöm inte att lämna in lappen om friluftsdagen!

Ha en trevlig kväll

Ingela

Viktiga datum att hålla ordning på:

20/1 bad, ta med guldtia

30/1 Biblioteket, ta med lånekort

9/2 TrivselLedarna ska till Dotorp på utbildning 9-13. De kan vara med i klassen den första lektionen sedan går de gemensamt till Dotorpsskolan.

10/2 Friluftsdag

v.7 Sportlov

1/3 Dalenium

6/3 Biblioteket, ta med lånekort

31/3 Dalenium

7/4 Biblioteket, ta med lånekort

v.15 Påsklov

19/4 Dalenium

21/4 Bad, ta med guldtia

28/4 Bad, ta med guldtia

3/5 Dalenium

5/5 Bad, ta med guldtia

12/5 Biblioteket

19/5 Bad, ta med guldtia

25/5-26/5 Lov

5-6/6 Lov

9/6 Studentdag i Falköping

16/6 Skolavslutning

Jag har förstått att det har blivit något fel med prenumerationen på hemsidan. Jag vore tacksam om du mejlar mig på ingela.milton@edu.falkoping.se om du har fått detta som ett mailpling. //Ingela

Idag har vi tyvärr råkat ut för några olyckor på skolgården. Det har varit väldigt isigt och barnen lekte på kullen. Tyvärr fick vi både en tandolycka och en ryggolycka på det. Vi kommer att stänga kullen imorgon för att det inte ska hända fler olyckor.

Vi vill passa på att berätta att det har varit en riktigt bra start på den här terminen och vi hoppas att det fortsätter så. En liten påminnelse om att lämna in blanketten till hälsosamtalen.

Ingela

Hej igen!

Vi vill bara berätta att vi har bestämt att vi skickar hem det arbete som inte blir klart i skolan. När ditt barn får med en hemuppgift mejlar vi er föräldrar så att ni kan påminna dem när de kommer hem. Vi har sett att många glömmer av att de har uppgifter när de kommer hem.

Ingela och Hanna

Äntligen!!!

Imorgon kommer äntligen klassen tillbaka till skolan. I två dagar har jag gått i klassrummet och bara väntat. Jag hoppas att ni alla har haft en riktigt skön julledighet och att batterierna är laddade. Vill återigen tacka för den fantastiskt fina present jag fick i julas.

Här kommer lite information inför vårterminen:

Imorgon kommer alla elever att få med sig en blankett som ska fyllas i inför hälsosamtalen, vi är tacksamma om den kommer tillbaka väldigt snabbt (gärna denna veckan), Ewa börjar med detta så fort de har kommit in.

Läxdagar kommer under våren att vara precis som tidigare: Engelska till fredag och Grej of the day till torsdag. Matematiken kommer att vara beting och första betinget ska vara klart den 30 januari. I höstas jobbade vi en del med multiplikationstabellen. Några kan den fortfarande inte och vi ber er föräldrar att träna varje dag som en extra läxa. Svenskan kommer precis som i höstas att vara en läsperiod och dessutom deadlines på skrivuppgifter.

Idrott är även fortsättningsvis torsdagar och fredagar. Klassen badar fredagen den 20/1.

Som ni alla förstår så är det snart dags för en vinterfriluftsdag, kolla in så att pjäxor och skidor passar. Det är ju riktigt roligt om så många som möjligt kan vara med och åka skidor. Det finns även möjlighet att låna utrustning och hyra på Bytt och Nytt.

Inom svenskan kommer vi att arbeta en hel del med skrivande under början av våren. Då kommer vi att träna på olika genrer, utveckla texter med beskrivningar. En del kommer att göras för hand och en del kommer att göras på dator. I samband med detta kommer vi också att titta mer på stavningsreglerna och träna på att skilja mellan tal och skriftspråk. För att vi ska kunna använda datorerna mer effektivt har vi valt att göra en justering i vårt schema, vilket kommer att innebära att eleverna har halvklass svenska varannan vecka och varannan vecka halvklass matte.

Det innebär också att Hanna kommer att ha huvudansvar för matematiken då jag inte kommer att finnas med under alla matematikpass.

I SOn kommer att börja med Lag och Rätt, där vi kommer att prata om regler, normer och lagar. Vad kan hända om man bryter mot dessa. Vi kommer också att prata om de yrken som arbetar inom detta område. Vi kommer att se en del filmer som handlar om olika brottsliga handlingar och varför det är fel.

På musiken kommer vi att börja spela klaviaturspel. Vi kommer att börja med melodispel och i samband med det kommer vi att träna på noter och lite notvärden.

Vi har under hösten upptäckt att alla inte har rätt kontaktuppgifter på Dexter, gå gärna in och kolla så att era e-postadresser och mobilnummer stämmer.

Sjukanmälan sker som vanligt till skola24 0515-869 51eller via appen.

För er som tycker att det är jobbigt med att få upp barnen på morgonen: snart är det v.7 och då är de lediga igen!

Nu kör vi!

Ingela

 

Hej därhemma!

Nu vill vi passa på att önska er föräldrar och alla barn en riktigt god jul. Vi har haft en härlig termin med klassen och nu känns det som om vi börjar att känna varandra riktigt bra. På torsdag har vi julavslutning, skoldagen är mellan 8- ca11.30 (när de har ätit upp sin gröt). Vi har nog varit lite otydliga om avslutningen, men eftersom hela skolan har avslutningen tillsammans så får inte föräldrar plats.

Under december har vi jobbat en del med jultraditioner i klassen. Vilket bland annat har inneburit att vi har sett olika julkalendrar som sänts på tv. Vi har också jobbat med religion och pratat om kristendom och islam, där vi har jämfört likheter och skillnader. Vi har också diskuterat vad som är religion och tradition och att det ibland går i varandra.

Inom svenskan har vi jobbat lite med skrivande, men den delen kommer att utökas i vår. Då kommer vi också jobba mer med att lämna in uppgifter i tid, både skrivuppgifter och matteuppgifter. I matten har vi haft beting och det har varit riktigt svårt för några att planera upp sitt arbete, men vi är mitt i en lärprocess kring detta. Något som är stor skillnad från trean är mängden av faktatexter som man måste ta till sig för att förstå ämnet. Vi jobbar på olika sätt för att bearbeta texterna, men steget till att reflektera, analysera och kritiskt granska fakta är stort och vi jobbar mycket med det för att de ska bli trygga inom det.

På föräldramötet pratade vi om att det är en pratig klass och vi vill meddela att det har blivit mycket bättre. Många börjar ta ansvar för sin egen lärmiljö. Vi hoppas att eleverna också märker skillnad. Nu hoppas vi att alla får ett härligt jullov, med snö, lek, böcker, godis och vila. För det är alla barn värda. Tack för att ni föräldrar stöttar era barn. Vi är också tacksamma för att ni vågar höra av er till oss om ni har några frågor. Ring eller SMSa på 0702451945. Vi är till för er och era barn.

God Jul! Ingela och Hanna

Stort tack alla barn för två fina framträdanden igår. Tyvärr hade vi ett stort sjukdomsbortfall igår så det var svårt att höras riktigt bra på biblioteket. Så synd att den dagen vi ska göra något riktigt roligt så har bacillerna slagit till i klassen, så få som vi var igår har vi inte varit under hela terminen. Trots detta gjorde eleverna mycket bra ifrån sig. Vi är redan uppbokade på Luciafirande nästa år. Detta är ju ett bra sätt att träna på ett av de centrala innehållet i musik: Musikframträdanden, det är ju svårt att få till så många tillfällen för det. Jag är imponerad av hur snabbt de har lärt sig alla sånger och vilket stort engagemang det har varit i klassen. Nu har vi ju tur som får chansen att göra samma sak och ännu mer nästa år igen, då vår klass ska ansvara för skolans Luciatåg. Då har man ju inte övat sångerna förgäves när man blev sjuk igår. De fick mycket beröm igår och ni ska vara stolta över era barn. Eleverna blev bjudna på festis, pepparkaka och Lussekatt för allt arbete de har lagt ner på Lucia. I samband med allt arbete inför Luciaframträdanden så har jag också gjort en ny bedömning i musik i Unikum, utefter det nuläge som är.

Igår och idag har vi haft ett oförberett prov om Vikingatiden. Det behandlade de grundläggande delarna kring Vikingatiden och centrala begrepp inom historia. Under det här området har vi arbetat med att granska texter kritiskt och även det var en del i testet. Omdömen i Historia finns nu uppdaterat på Unikum. Jag har inte enbart bedömt på detta test utan också det vi har sett och hört på lektionerna.

På fredag är det dags för terminens sista bokprat. Glöm inte lånekort, den här gången kan det ju vara riktigt mysigt att låna hem lite bra böcker över julledigheten. På fredag är det även julbad, det innebär att man måste komma ihåg en guldtia för att kunna låsa in sina kläder i skåp.

Över lovet försöker vi att tömma i korridoren för att det ska vara lätt för städet att storstäda. Det innebär att alla extrakläder och regnkläder kommer hem. Det kan väl kanske vara bra att titta i genom så att kläderna passar. Sedan vill vi ju ha tillbaks extra kläder i januari.

//Ingela

 

Hej! Nu känns det som att jag tjatar lite, men en del elever undrar trots att vi har både skrivit på hemsidan och lämnat lapp med hem. IMORGON TISDAG gäller: Antingen promenad med mig till Pingstkyrkan, vi går från skolgården 7.50!!! Var där i god tid. Annars kan man komma direkt till Pingstkyrkan klockan 8.15. Klädsel där är tomteaktigt, tomteluva och julfärger har Bodil önskat. Alla går gemensamt tillbaka till skolan, alltså behöver man ha med mössa, vantar och termobyxor.

12.00 går vi Luciatåg på biblioteket. De flesta har haft med sig grejer idag, men eftersom några har glömt påminner vi. Vitt lucialinne till alla. Tjejer: röda band och batteriljus, killar: Strut och Stjärna.

//Ingela

VIKTIGT INFÖR DE SISTA VECKORNA!!!!

8/12 inga idrottskläder

9/12 Bad, glöm inte guld10. Alla ska meddela om de går direkt till Pingstkyrkan på tisdag eller om man är på fritis på morgonen.

12/12 Lucialinne, ljus, band, strut, stjärna ska lämnas i skolan, allt ska vara namnat och helst på galge. 12.00 övar vi i Pingstkyrkan, de elever som vill och får kan gå direkt hem efter kyrkan. Sista dagen att lämna tillbaka låneböcker

13/12 7.50 promenad från fritis, 8.15 alla i Pingstkyrkan. Tomteklädsel! 8.45 Luciatågskör till femman. Alla föräldrar till elever i klass 4 är välkomna. 12.00 Luciatåg på biblioteket, öppet för allmänheten.

15/12 Idrott

16/12 8.00 Juldans i gympasalen, 8.45 Bokprat på biblioteket. 10.00 Bad, glöm inte guld10.

21/12 Genrep för skolkören i Pingstkyrkan 10.00

22/12 8-12 julavslutningsdag. Vi börjar i skolan med lektion sedan avslutning i Pingstkyrkan. Skoldagen avslutas med grötlunch i matsalen. Alla elever F-5 slutar 12.00. Ingen idrott denna dag. Jag finns bara med i kyrkan denna dag, då jag måste finnas hemma för vår nyopererade dotter.

23/12 Jullov

11/1 Skolstart 8.00 Klassrummet.

Hälsningar Ingela

 

Lite viktig info inför imorgon. Det ska inte tas med någon fika till ishallen. Vi åker skridskor i en enda timma och det räknas som en idrottslektion. Ta dock på bra kläder att åka skridskor i.

På fredag är det bad, glöm inte badkläder och en guld10a till skåpet.

Tack för allt fantastiskt bak på Öppethusdagen. Vi fick in över 2000 kronor till vår klasskassa.

Ingela

Hej därhemma!

Vill passa på att berömma klassen, de är helt fantastiska. Jobbar på bra, engagerade, schyssta mot varandra. Idag har de dessutom visat enorm hänsyn när jag var på jobbet halvsjuk, tacka dem från mig!

Vi har fått förfrågan från biblioteket om att gå Lucia för besökarna klockan 12.00 den 13/12. (Vi fick även en förfrågan från Falbygdens Ost men de drog tillbaka detta). Eleverna är sugna på detta och vi har bestämt oss för att tacka ja. Om det är så att fler frågar så kommer vi att säga ja. Det innebär att man nu behöver införskaffa Lucialinnen både till killar och tjejer. Den stora fördelen är att samma kläder kommer att gälla nästa år så då kan ni köpa ett linne att växa i. Tjejer kör röda band i midjan och batteriljus och killarna strut och stjärna. Det brukar finnas på second hand eller att låna av kompisar. (De som gick i 5:an förra året har säkert att låna ut). Till Luciafirandet i Pingstkyrkan är vi bara kör och då är det tomteluva som gäller (Inte blinkande).

Glöm inte Öppet hus på måndag. Några har meddelat att de kan baka men fortfarande finns det plats för fler. (meddela via mail)

Information angående julavslutningen: Eleverna börjar 8.00 på skolan med lite julmys. Klockan 10 har vi gemensam avslutning med högstadiet (Inga föräldrar får plats då) i Pingstkyrkan. Klassen går tillbaka till skolan och äter grötlunch, eleverna slutar direkt efter lunchen (ca 12.00). För information så kommer jag bara att finnas med i kyrkan under avslutningsdagen, då vår dotter kommer hem nyopererad på onsdagskvällen och behöver stöd hemma.

Ingela

NU finns chansen att tjäna pengar till klasskassan! Vi har blivit tillfrågade till att baka till Öppet Hus i år. Eleverna blev mycket glada över frågan och jag hoppas att ni föräldrar blir det med. Alla som kan och vill får baka men jag vill ha inmailat vilka som väljer att göra det för att ha ett hum om hur mycket fika det blir. Varje sak att köpa kommer att kosta 10 kronor styck. Vi har beslutat att det är bulle eller mjuk kaka som gäller. (Som mjuk kaka räknas inte chokladboll). Vi är tacksamma om ni delar upp kakan innan den lämnas till skolan. Kakan ska lämnas till skolan måndag den 28/11 senast klockan 12.00. Om du vill ha tillbaka din burk efter Öppet hus vill vi att du märker den med elevens namn och klass. Maila till mig senast den 21/11 vad du väljer att göra. ingela.milton@edu.falkoping.se

//Ingela

Lite fler datum att lägga på minnet!

30/11 Bowlar vi

1/12 Skridskor

2/12 Bad

5/12 Julpyssel tillsammans med ettorna

7/12 Flourlackning

9/12 Bad

13/12 Lucia på biblioteket

16/12 Bokprat och Bad

Ingela

 

JAG HAR GLÖMT!!!! Idag är det bokprat. Hinner ni hit med lånekort innan 8.45 är det bra. Annars löser vi det!

Ingela

Hej därhemma!

Så har höstlovet varit och veckorna tickar snabbt mot advent. Lite information inför veckorna som kommer:

Tisdag den 15/11 har vi mysdag på skolan. Elevrådet har ordnat denna dag och uppmaningen till alla elever är att klä sig i myskläder.

Fredag 25/11 8.00 har vi författarbesök. 9.00 går vi till St Olofskyrkan för adventsfirande.

Måndag den 28/11 har vi öppet hus mellan 17.30-19.30 Särskild inbjudan kommer!

Tisdagen den 29/11 är det studiedag

Tisdagen den 13/12 är det Luciafirande i Pingstkyrkan. Eleverna i klass 4 finns med som kör till Luciatåget. Alla föräldrar i 4:an är välkomna 8.45. Eftersom vi inte visste vid föräldramötet vad som gällde så kommer info nu. Detta innebär att vi inte kommer att öva in något speciellt att göra med klassen.

Årets skolavslutning är torsdagen den 22/12, denna kommer eventuellt att vara för alla elever F-9. Detta för att vi ska känna större gemenskap på skolan. Det innebär i så fall att föräldrar inte får vara med i år.

Vi har just påbörjat kapitlet med multiplikation i matematiken. Vi kör repetition på tabellerna och den här veckan ska 2, 4 och 8:ans tabell sitta och det vet barnen om. V.46 gäller 3,6,9:ans tabell, v.47 5,10:an och vecka 48 7:ans tabell. Vi kommer också att göra skolarbetet på beting, vilket kan innebära att några får läxor.

Ingela o Hanna

Höstmörkret sänker sig över Falköping. Tänk på att se till att barnen har reflexer när de går till skolan. Allra helst reflexvästar så att man ser dem i trafiken! I skolan har vi besök av hårlöss och vi uppmuntrar er alla att luskamma lite extra just nu. Löss är absolut inte något farligt och handlar inte om hygien men det kan vara ganska otrevligt att ha, så vi vill gärna få stopp på det. Vi påminner också om att utvecklingssamtalen kör igång i veckan!

Ingela o Hanna

Hej därhemma!

Tack för ett bra föräldramöte i tisdags. Vi pratade om inläsningstjänst. Information kommer skriftligt om detta när eleverna har fått sina inloggningar, det blir troligen på onsdag. Igår och idag har alla elever som varit friska svarat på sociala utvecklingen på Unikum. Vi ber er nu att tillsammans titta över Unikum inför samtalet. Nya klassföräldrar är Lena och Sandra. Som vi har skrivit tidigare så kommer det inte att finnas bedömning i alla ämnen då vi inte har sett allt än, till exempel har vi bara haft i geografi i SOn än. Bedömning i övriga ämnen kommer senare. Glöm inte boklån på måndag! Ingela är tjänstledig måndag och tisdag, vikarien som kommer att vara i klassen heter Grezel Gonzales.

På måndag är det dags att gå till biblioteket igen. Se till att lånekort kommer med till skolan och eventuella böcker som ska lämnas tillbaka. /Ingela

 

Vilka härliga elever vi har i klassen. Det är full fart på lektionerna och eleverna är mycket diskussionsvilliga och visar stort intresse för massor av saker. Det är så roligt att jobba med dem. Vi påminner om föräldramötet och hoppas att ni kan komma. Om man har förhinder kommer vi att göra en liten sammanställning här sedan. Vi påminner om vikten av att ha mössa och vantar i skolan. Det börjar bli riktigt kallt och alla raster är utomhus. Nästa vecka är Ingela i Stockholm måndag och tisdag. Det kommer att vara en vikarie i klassen under hennes lektioner. Nästa vecka börjar vi också med utvecklingssamtalen. Eleverna kommer själva att hålla i samtalet. Eftersom vi inte har haft eleverna så länge så kommer vi inte att ha skrivit omdöme i alla ämnen än. Om man vill ha hjälp med läxläsning så erbjuder Ann-Katrine och Hanna det på onsdagar efter skoldagens slut.

//Ingela och Hanna

Hej därhemma! Idag öser regnet ner, vilken skillnad mot hur det har varit tidigare i höst. Jag kollade runt på elevernas hyllor i morses och det är många krokar som saknar extra kläder och regnkläder, det kommer säkert att behövas imorgon så skicka med! Nu har äntligen skolfototider kommit och vi tar vårt kort på fredag 7/10 8.00.

I onsdags var vi på biblioteket, det var ett mycket lyckat besök och barnen blev väldigt inspirerade av bokpresentationen.

/Ingela och Hanna

 

Det blir inte alltid som man har tänkt sig... I måndags skulle vi gå till biblioteket men tyvärr blev det inställt på grund av sjukdom i personalstyrkan på biblioteket. I stället kommer vi att gå dit på onsdag. Det innebär att alla lånekort behöver vara i skolan på onsdag. Vi kommer också att äta mat lite senare så det kanske kan vara skönt med en frukt på förmiddagsrasten. Angående maten så är det många i klassen som äter väldigt dåligt med mat. Det finns flera tallrikar där det bara är en klick ketchup när det går och sätter sig. Det är bra om ni pratar med era barn om det hemma. Vi märker väldigt tydligt på eftermiddagen vilka som inte har ätit ordentligt. Varje dag finns det olika alternativ och ett rikligt salladsbord som man kan äta sig mätt på.

På onsdag kommer vi att flourlacka, detta är en förmån som folktandvården gör. Vi hoppas att det tillsammans med bra kost kan hjälpa era barn att få starka tänder.

Arbetet flyter på fint i klassen. På svenskan jobbar vi hårt med ordklasser, på matten jobbar vi med subtraktion med växling, SO just nu behandlas södra Sveriges landskap, på musiken lär vi oss att spela ukulele hittills har vi lärt oss D och A7 och målet är att nästa vecka lägga till G.

I onsdags hade eleverna en härlig dag på Odenplan, det var strålande väder och alla elever var på gott humör.

I veckan har du som föräkder fått in en inloggningskod till skola24, denna behöver du använda om du ska använda dig av skola24-appen. Det är en app som rekommenderas, där du snabb kan lägga in frånvaron på mobilen och till skillnad från när du ringer in din sjukanmälan så kan du anmäla flera dagars sjukfrånvaro.

Glöm inte att anmäla till klassbollen.

Vi hoppas att ni får en skön helg!

På måndag kommer vi att gå till biblioteket på bokprat. Vi vill att alla elever har med sig sitt lånekort för att kunna låna böcker efteråt. Detta kommer vi att göra en gång/månad.

Idag kommer inbjudan till klasshandbollen med hem. Detta är något som sker på fritid och det kräver att en vuxen finns med under dagen och som anmäler laget. Meddela oss i skolan om du är intresserad av att hjälpa till.

Trevlig helg!

 

Lite kort info ifrån skolan:

Vi har haft några riktigt bra arbetsdagar här i skolan. Det känns som att vi har kommit igång ordentligt. Ni som väntar på föräldramöte och tider för utvecklingssamtal så kommer det att dröja lite till. Detta på grund av att Hanna låg sjuk hela förra veckan och just nu skolar hon in på förskola, så vi har inte haft möjlighet att att synka våra kalendrar. Stort tack alla att det nu fungerar så bra med sjukanmälningarna på skola24, det förenklar vårt arbete enormt på morgnarna. Idag har vi haft fadderlek med ettorna. Detta för att de ska lära känna varandra riktigt bra, nästa fadderaktivitet är på onsdag då vi ska ha friidrott tillsammans. Information kommer om detta längre ner. Vi har fått några frågor om klasslistor och kan meddela att det finns nu en klasslista med rätt adresser till klasskompisarna, men tyvärr finns det inte någon kopieringsmaskin som fungerar. Vi hoppas att de lagar den imorgon. Imorgon är också sista dagen att anmäla sig till Skol-KM i friidrott.

På onsdag kommer vi alla att få prova på lite friidrott:

Friidrottsdag på Odenplan

Onsdagen den 21 september ska vi ha friidrottsdag på Odenplan för klass F-5 på Centralskolan. Vi samlas i respektive klassrum kl 08.00. Därefter går vi klassvis till Odenplan.

Alla elever kommer att få prova på längdhopp, höjdhopp, 60 meter, 400 meter, kula samt kast med liten boll. De olika grenarna genomförs i grupper med fadder-fadderbarn.

Eleverna ska komma ombytta till skolan. Tänk på att ha idrottskläder och bra gympaskor. Lunch serveras i skolan lite senare (efter 12.00) än vanligt så det är därför bra om eleverna har med sig lite fika samt något att dricka. Fyrorna ska duscha efter lunchen så se till att packa ner vanliga kläder och en handduk.

Skoldagen avslutas ordinarie tid för alla elever.

Hälsningar personalen på Centralskolan

Hej därhemma!
Nu har vi gått några veckor i skolan och det har varit en härlig start. Vi vet att det är en omställning att börja mellanstadiet, långa dagar och lite mer krav på eleverna. Vi tycker att de fixar det bra.
Det finns några saker vi vill påpeka igen så att allt ska fungera så bra som möjligt.
Skolan börjar 8.00 må, on, to, fre då är det viktigt att eleverna är på plats. Att komma 8.10 innebär att man missar viktig information för dagen, det innebär också att man får ogiltig frånvaro.
Sjukanmälan måste ske via skola24 Ring 0515-869 51, det räcker inte att tala om för en klasskompis att man inte kommer.
Alla ska ha med sig idrottskläder till idrotten. Om man inte ska vara med ska man ha intyg med sig hemifrån.
Läxor: Engelska läxa till fredagar, Grej of the day till torsdagar.
Prenumerera på hemsidan om du har fått detta via din mail så fungerar prenumerationen. Om du inte fått ett mail pling går du in på falkoping.se söker på centralskolan, klickar på klassidor och klickar på prenumeration. Vi kommer inte att skicka ut information via papper.
På hemsidan finns också våra kontaktuppgifter om ni undrar över något.

Vi vill påminna om att man måste sjukanmäla till skola24 varje dag annars registreras det som ogiltig frånvaro.

Här kommer lite info Vi som undervisar i engelska i klassen är Hanna Björstig och Malin Millqvist. Eleverna har tre pass med engelska i veckan, måndag, torsdag och fredag. Till en början kommer vi att arbeta mest med vår lärobok i engelska för att få in rutiner med glosor och text till läxorna . På måndagar kommer de att få glosor och en text att träna på. Vi arbetar med texten i skolan genom att lyssna på texten, läsa den och översätta den till svenska både på måndagens och torsdagens lektion. Till texten finns det glosor ca 15 st. Glosorna skriver eleverna in i skolan på måndagslektionen i sin glosbok. På fredagen får de ”förhör” på läxan, de får skriva glosor och läsa texten. Vår ambition är att alla skall kunna stava minst 10 glosor varje vecka. Vi kommer att berätta mer för eleverna hur de kan träna glosor så att de vet hur de ska göra när de gör sin läxa. Glosorna kommer också att finnas tillgängliga på glosor.eu som är en sida där man kan träna bland annat glosor. De ska söka efter larghh på den. Vi kommer att visa dem hur de ska göra på sidan.
Engelskaböckerna skall förvaras i mappen. Eleverna måste ha dem med sig till VARJE engelska-lektion.

Med vänlig hälsning Hanna och Malin

 

Vilket trevligt gäng vi har fått möta den här veckan. Engagerade och intresserade elever med stor motivation för skolan. Det har verkligen varit en toppenstart. Imorgon avslutar vi första veckan med att gå till Mösseberg och njuta av den härliga sommaren lite till. Prognosen lovar toppenväder och vi hoppas att den stämmer. Vi påminner om att man får ta med sig matsäck dit. Eleverna får kokt kycklingkorv med bröd från skolan. Vi hoppas att det här kommer att bli en superdag. Vi kommer att sluta något senare än vi gör normala fredagar, men vi tror att vi är tillbaka vid 13-tiden.

Vi har sett att det har blivit några småfel i schemat, detta kommer att ändras och nya scheman skickas ut så småningom. Eleverna har frågat om födelsedagsfirande och vi har gemensamt bestämt på skolan att vi inte firar födelsedagar med glass som barnen bjuder på, dels för att vi vill hålla ner sockerintaget och dels för att skolan ska vara avgiftsfri.

Vi vill påminna om att ledighetsansökan lättast skickas in via nätet och helst i god tid så att vi kan planera inför barnens ledigheter. Angående skola24 så behöver ni bara ringa dit när ni sjukanmäler, vi får det direkt i datorn till oss. På skolan har vi som policy att om all frånvaro ska bokföras så om man kommer fem minuter försent till skolan fylls detta i som ogiltig frånvaro i fem minuter. Det kan innebära att ni får SMS där det står att ert barn har varit ogiltigt frånvarande. Vi uppmanar er att hjälpa era barn att komma i tid på morgonen.

Så småningom kommer det komma med en del läxor hem. Varje onsdag har vi Grej of the day, dä barnen får lära sig om något speciellt, läxan är sedan att på kvällen berätta för någon hemma om detta. Det brukar vara mycket populärt och inte särskilt betungande, snarare ett bra sätt att prata om hur det har varit i skolan under dagen. Matteläxor och engelskaläxor dyker snart upp.

//Ingela och Hanna

Så var det äntligen dags för ett nytt läsår. Det ska bli så spännande att få jobba tillsammans under fyran. En del kommer att vara nytt, men det mesta känner ni igen. Hanna har ju jobbat i klassen tidigare så henne känner ni väl. Ingela hade klass 5a förra året och innan dess har hon en lång lärarbana bakom sig både på Åttagårdsskolan och Odensbergsskolan. Det är första året vi arbetar tillsammans och det är något vi verkligen ser fram emot. Ingela kommer att undervisa i Svenska, Matte, SO och Musik. Hanna kommer att undervisa i Matte, NO, Engelska och lite svenska. I klassen kommer också Ann-Catrine Adamsson att finnas med som resurs, Malin Millqvist kommer att undervisa i engelska och Carina kommer att finnas med på NO och som resurs. Bild har Nasrin Muhammed och Emma Korpi. Idrott har Mikael Frostlöf och Rolf Eklund.

Om ni undrar över något så hör av er direkt till oss, via telefon, mail eller SMS. Inga frågor är dumma frågor! Om vi inte har möjlighet att prata just i stunden så återkommer vi så fort vi kan. Eftersom Ingela har delad tjänst på Centralskolan och Lärarförbundet så finns hon inte på plats alla eftermiddagar, men det är helt okej att ringa henne även då.

Lite praktiska detaljer inför skolstarten: Skolan börjar 8.00 varje dag (utom tisdag), när det ringer in går vi in i korridoren och hälsar i hand innan vi går in i klassrummet. Detta för att vi ska få en lugn start på dagen.

Om ditt barn blir sjukt behöver du ringa in sjukanmälan innan skoldagen startar. Från och med i år ska alla sjukanmäla sina barn till Skola24. Det är ett mycket enkelt system där man ringer till 0515-869 51
- Knappa in barnets personnummer
Barnet är nu sjukanmält för dagen och kvittens kommer på meilen, om ni lagt in er mailadress. Det går också att sjukanmäla via appen skola24 men då behöver du en kod första gången. Vi ska försöka maila ut dessa till er.

Alla barn behöver ha en skolväska varje dag. Eftersom vi blir så många i klassen och det kommer att vara trångt så hänger vi väskorna i korridoren. Se därför till att det inte är några värdesaker i väskan.

Raster: Alla raster är utomhus. Det innebär att man behöver ha kläder efter väder. Se till att regnkläder och en kasse med extrakläder hänger på kroken. Man får gärna ha innetofflor i klassrummet. Om man tycker att skoldagen är lång så är det okej att ha med sig en frukt att äta ute på rasten.

Idrott: Idrott ligger på torsdagar och fredagar. Ett bra tips är att ha en extra kasse för idrottskläder, då det blir väldigt blött och smutsigt i väskan om kläderna ligger löst där i. Alla ska byta om till idrotten, shorts och T-shirt går bra och ett par tennisskor. (Vi har skor på oss även under inomhusidrotten). Efter idrotten ska alla duscha. Vi vet att en del inte tycker om att duscha ibland andra, därför har vi satt upp draperi i duscharna så att alla ska kunna duscha. Om barnen har glömt handduk finns det att låna. Om man mot förmodan inte kan vara med på idrotten så vill vi att ni skriver en lapp och skickar med. Under början av terminen kommer de att vara ute om vädret tillåter och då är det bra att ha långärmat och långbyxor med sig. Under terminen kommer vi också att gå till Odenbadet, mer information om detta kommer.

SO: (Samhällsorienterade ämnen) Under året kommer vi att behandla många olika områden, bland annat Sveriges geografi, vikingatiden, medeltiden, demokrati, trafik, asatro, kristendom, etik och moral.

Svenska: Om allt blir som vi har planerat så kommer vi att få ett antal datorer till mellanstadiet och då kommer vi att jobba mycket med att skriva och ge respons. Vi kommer att arbeta en hel del med att använda oss av beskrivningar. Vi kommer också att arbeta med läsgrupper, där man tillsammans läser högt i mindre grupper, i samband med detta kommer vi också att diskutera det vi har läst. Vi kommer också under året jobba mer med stavning och med grammatik till exempel ordklasser.

Musik: Vi kommer självklart att sjunga en hel del på musiken. Vi kommer också att börja spela enkelt ackordspel med hjälp av Ukulele.

Vi skickar med ett preliminärt schema hem och hoppas att det är det schema som kommer att gälla hela året.

Vi kommer att skicka all information via hemsidan och om du lämnar in din mailadress snarast så får du alla uppdateringar i din mail.

Mer information kommer snart. Med hopp om ett gott samarbete

Ingela och Hanna