Klass 3A Centralskolan

Ninni Andersson
inger.andersson@edu.falkoping.se

kerstin.nyström@falkoping.se

Sjukanmälan: 869 51

Vecka 17

Måndag

 

Tisdag Läxa

 

Onsdag Bad 8:00

 

Torsdag


Fredag Idrott


 

Vecka 18

Måndag      Lov


Tisdag      Lov


Onsdag      Bad Läxa


Torsdag     


Fredag      Idrott  

 

 

25/4-18

Hej! Jag skickar en påminnelse om att gå in på Social utveckling med ditt barn så det är ifyllt när ni kommer på samtal. Jag väntar fortfarande på någon familj som behöver lämna in tid för samtal. Om det känna lättare kan ni skicka mail så tar vi det direkt om tiden passar. Många tider är låsta nu. Nästa vecka är eleverna lediga måndag och tisdag. Läxan blir till onsdag istället.

20/4-18

Hej! Som ni kanske redan vet så slutar Kerstin hos oss nu på måndag. Hon har en hund som inte riktigt trivs här så hon flyttar tillbaka till Huddinge. Vi har trivts väldigt bra med varanda allihop så det är lite synd tycker jag och barnen men vi önskar henne lycka till. På måndag kommer det en ny förskollärare som heter Tove Gustavsson. Hon har tidigare arbetat på förskolan Skytten. Det är nog flera av er som känner till henne. Vi hälsar henne välkommen! Idag har jag skickat hem samtalslappar med tider som ni begärt. Jag saknar fortfarande från fem familjer. Tre familjer har inte fått några tider än för jag behöver ordna med tolk först ifall att ni undrar varför inte ert barn kommit hem med någon lapp.

13/4-18

Hej! Angående klassbollen, sex elever har hittills har anmälts sig. Det måste vara sju för att kunna bilda ett lag och helst ett par avbytare så är det några mer som ska vara med, skicka anmälan till Eriks mamma så snart som möjligt. På onsdag badar vi som ni vet. Vi går ifrån skolan 7:40. På tisdag åker jag till Gbg för att vara med på språkdagen där. Om det är något särskilt får ni skriva till Kerstin. Hennes mail adress står ovan här.

9/4-18

Hej! Jag glömde meddela att vi går till biblioteket på torsdag. Eriks mamma har skickat ut lappar idag om klassbollen som de som vill vara med fått med sig hem. Det ni inte får glömma är att skriva storlek på t-shirten på kuvertet eller när ni swishar. Funkar det inte på Swish så meddela mig på mejlen så vidarebefordrar jag det till Ulrica.

 8/4-18

Hej! Nu har vi bara två prov kvar i svenska. De gör vi i veckan som kommer. Det är flera elever som varit sjuka så de har prov som måste göras under veckan och även kanske veckan därpå. Eriks mamma kommer att skicka ut information om klassbollen på måndag eller tisdag så får vi se hur många elever som ska vara med. Vecka 16 och fyra veckor framöver går vi till badet, detta på onsdagar som vanligt. Jag är lite osäker på tiden fortfarande men återkommer när jag vet. Förmodligen börjar vi kl 8 som tidigare.

4/4-18

Hej! Nu när vädret är så här blött behöver eleverna några ombyten, sockor, mysbyxor en t-shirt kanske. Regnklädrena kan vara bra att ha på skolan. Angående klassbollen har Eriks mamma åtagit sig vara med och ansvara. Hon vill naturligtvis inte vara själv med detta så finns det någon/några som vill hjälpa till vore det bra? Avgiften ska vara betald den 23/4.

22/3-18

Hej! Eleverna har fått hem info om klassbollen som ni säkert sett. Vem som tränar och tar ansvar för detta får väl ni föräldrar prata ihop er om. Klassföräldrar denna termin är Weina och Massimos föräldrar. Det brukar vara klassföräldrarna som samlar in pengar om jag inte har fel. Jag har information till lagansvarig. Så när detta är klart kan ni meddela mig så skickar jag med den hem till ansvarig.

Glad Påsk önskar Kerstin och Ninni!

15/3-18

Hej! På torsdag har vi pysseldag med fadderklassen. Vi skulle vilja att eleverna då har med sig en tom petflaska, 33cl eller 50cl med etiketten borttagen.

14/3-18

Hej! I morgon torsdag går vi till biblioteket.

11/3-18

Hej! Som ni ser ovan så börjar vi med proven veckan som kommer. De två första proven i de båda ämnena är grupprov så vi håller tummarna för att alla ska vara friska måndag och tisdag. Sedan försöker vi ta ett prov om dagen. Om någon elev är sjuk får denne ta igen provet när hen kommer tillbaks. Att det är så många prov beror på att proven är små. De flesta matteproven tar inte mer än en halvtimma ungefär. Nu har Kerstin varit hos oss en vecka en vecka och det känns jättebra. Som en av eleverna uttryckte sig när vi promenerade till bion härom fredagen "Jag hoppas Kerstin passar in i vår klass" :) och det kan jag säga att hon gör. Kerstin har idrott ihop med Roffe så är det något runt idrotten så kan ni höra av er till Kerstin. Mailadressen ligger under min. Badet börjar vecka 16 om någon undrar. Lite om ämnena, NO vi har avverkat magnetism och ska nu gå över till ljus. I SO:n fortsätter vi med religion. I svenskan tränar vi som vanligt på läsning, stavning, skriva texter etc. Jag vill trycka på att att ni gärna låter era barn läsa högt för er. Det finns fortfarande elever som behöver få upp sin läshastighet och då behöver de träna mer än det vi gör i skolan. I matten har vi som ni märkt arbetat med bråk. Lite klurigt är det att förstå men jag tycker de har kommit en bra bit på väg. Multiplikationer och klockan är områden som behöver tränas hemma utöver det vi tränar i skolan. Många har börjat lära sig digitala klockan riktigt bra och det märks tydligt när de tränat hemma. I bild målar vi som Picasso. Ingela har varit I ST:Olofskyrkan med eleverna och tittat på den stora kyrkorgeln på musiken. I engelskan ligger fokus på ord och och meningar. Vi har börjat titta på en serie som heter The Game som har bra övningar. På torsdag ska föräldraföreningen ha sitt första möte och Carola och jag kommer att vara med som representanter för skolan. Om ni vill ta upp något kan ni maila mig så för jag det vidare till mötet.

26/2-18

Hej! Nästa vecka på tisdag börjar Kerstin Nyström hos oss. Hon kommer att vara i klassen till skolavslutningen. Vecka 11 börjar vi med nationella prov och jag kommer att skicka hem info angående dem i nästa vecka. Skolverkets frågeformulär om skolan, till er föräldrar ligger fortfarande kvar på nätet om någon vill gå in och besvara den.

Hej! Jag undrar om det är någon som vill vara med i förädraföreningen som startats upp på Centralskolan. Carola Granath nämnde detta i höstas när vi hade föräldramöte. Om någon är intresserad, hör gärna av dig till mig då.

Hej!

En liten påminnelse om fredagen. Alla elever börjar 9:00. Alla elever som ska åka slalom eller längd åker dit direkt. Vi andra träffas på skolan. De elever som åker pulka måste ha hjälm med sig. Matteläxan denna vecka är multiplikation. Många elever är fortfarande osäkra på 4:n och 6:ans tebeller så de behöver tränas mycket. Snart börjar vi med 7-9 och då måste de andra sitta. Tyvärr räcker inte tiden i skolan till så dessa måste tränas hemma också. Ett tips hur man kan träna kommer här: En kortlek, ta bort alla klädda kort. Lägg upp ett kort till exempel 6. Lägg de övrika korten, ett efter ett, i en hög bredvid och ange produkten, svaret alltså. Ha som riktmärke att när händerna inte hinner med är tabellen säker.

 

Hej!

Här kommer lite information om vad vi håller på med i klassen just nu. I matten arbetar vi med huvudräkning, överslagsräkning, uppställning med subtraktion och addition.Vi arbetar även med tabeller och diagram. Nästa område blir Area. I svenskan övar vi på läsförståelse bland annat, vi läser för varandra för att få upp läshastigheten och vi övar på stavning. På måndag ska vi sitta med vår skrivkompis och leta fakta om en författare för att sedan skriva en faktatext. I No håller vi på med att ta reda på vad friktion, tyngdkraft , balans och jämvikt är för något. I So läser vi om olika religioner. De vi lägger mest fokus på är kristendomn, islam och judendomen. Varannan fredag arbetar vi med målpass då vi arbetar specifikt med målet som sattes upp på uvecklingssamtalet och varannan vecka med elevens val där jag försöker hitta bra och roliga saker att göra som knyter an till ämnena i skolan.

 

Hej!

Som barnen kanske berättat så har jag fått en tjej till klassen som heter Nour och hon har vikarierat hos oss på Centralskolan under detta läsår. Hon kommer att vara i klassen till första mars då det kommer en förskolärare som ska fortsätta terminen ut. Jag tror och hoppas att detta kommer att bli bra.

Hej!

God fortsättning på den nya året. Hoppas ni haft en välförtjänt vila under julen. Vi är nu igång för fullt här i skolan. Jag, Ninni, har varit på semester och kom hem igår, torsdag. Jag har nu tagit över klassen själv som ni kanske hört av era barn. Anna-Karin har slutat och vi har inte fått någon ny till hennes tjänst än. Förhoppningsvis kommer det någon snart. Tyvärr verkar det som utbildade lärare saknas som sökande. De som fanns har tagit andra tjänster där vikariaten är längre. Det kommer förmodligen inte att komma någon utbildad så jag kommer att ha No också med eleverna. Eftersom jag behöver lite tid att sätta mig in i vad eleverna mer ska ha med sig i detta ämne kör jag SO i några veckor endast.

Vecka 5 torsdag kommer vi att åka skridskor och på fredag har vi friluftsdag. Jag återkommer nästa vecka med mer info om denna dag. Jag vill också påminna om att vårterminern i år tre är det Nationella prov och under den perioden beviljas inga ledigheter. Perioden ligger mellan mitten av mars till mitten av maj men jag brukar vara klar med proven i slutet av april, början av maj. En del av proven görs i grupp och då blir det svårt om man inte är här.

Med vänlig hälsning, Ninni!

God Jul! 21/12-17

Nu har barnen fått ett välförtjänt jullov. De sjöng fantastiskt fint i den stora kören på vår avslutning idag! Nästa år börjar vi den 9 januari kl. 9.10 som vanligt med valig sluttid. Anna-Karin och vår tidigare VFU-student kommer att börja terminen och Ninni kommer på torsdagen. Anna-Karin beräknas gå hem den 26 januari och då har vi förhoppningsvis fått en ny lärare då flera har sökt tjänsten.

Vi vill tacka för en fin hösttermin och det fina samarbete vi haft med er föräldrar. Vi vill också tacka för den fina blomma vi fick.

God jul och Gott nytt år!

Ninni och Anna-Karin

Hej! 18/12

Ett förtydligande angående torsdagen! Vi börjar KL 8:00 som vanligt. Vi går upp till pingstkyrkan vid 10 tiden. Avslutar i klassrummet kl 12:00

 

Hej! 11/12

På onsdag går vi till Pingstkyrkan prick åtta. Kommer elever senare får de bli skjutasade upp till kyrkan. All personal är där uppe. Nu är vi ju klara med badet. förr denna gång och alla elever är nu i stora bassängen för att pröva hur det går. Personalen på badet sade att det gäller nu att träna i den djupa bassängen när ni är och badar så att de inte tappar det de lärt sig. De har varit så duktiga. Välkomna på tisdag på vårt julspel 18:00. Alla som vill får gärna komma.

 

Hej! 30/11

Vi håller på att öva pjäsen för fullt nu och har diskuterat vad vi ska på oss och vad vi ska ha för rekvisita. Barnen har kommit med idèer och förslag på vad de kan ta med sig hemifrån. Om de får för er föräldrar så är det fritt fram för dem att ta med saker nästa vecka. De vet själva vad de förslagit. De kommer också att få ta hem sina repliker på en liten lapp. Dem kan de öva på så mycket som möjligt så att de inte behöver använda fusklapp på premiären. En liten läxa fram till till den 19/12.

 

Hej! 21/11-17

Åh, vad roligt att det kom lite snö! Barnen har haft så roligt med stjärtlapparna på kullen. Men det behövs lite mer snö, det slits snabbt ut. Vi är i full gång med våra utvecklingssamtal. Det är alltid kul att träffa er föräldrar och se era barn som stolt visar upp vad de gör här i skolan.

Löss har förekommit i klassen så var uppmärksam på om de kliar sig hemma.

I matten har vi nu startat upp ett nytt kapitel som handlar om bråk. Vi pratar om hälften, tredjedelar, fjärdedelar och så vidare. I dag har vi fokuserat på att bråkdelar måste vara lika stora , annars är det bara delar. Vi inledde också området med att spela ett spel.

I mattelabbet kommer vi att arbeta med tabeller och diagram och parallellt med det kommer vi att arbeta med textuppgifter och talföljder i klassrummet.

Matteläxorna framöver kommer att handla om multiplikation då det tar tid att automatisera de olika tabellerna. Men det är så viktigt! Hjälp era barn genom att förhöra dem på tabellerna lite då och då.

I svenskan har Camilla, vår lärarstudent, precis startat upp ett område om dikter. Första dikten eleverna fick skriva handlade om kroppen. På torsdag går vi till biblioteket, kom ihåg böcker och lånekort.

I NO fortsätter temat kring kroppen där vi nu arbetar med våra sinnen. Vi kommer att avsluta detta roliga område med ett besök till Dalénium och deras tema Sinneskarusellen.

I SO Har vi nu lämnat Bondestenålder och ska gå över till Bronsåldern. Vi jämför de olika åldrarna med hur det såg ut i andra delar av världen vid tiden.

Nu har vi 3 gånger kvar på terminens simträning. Det går jättebra, alla kämpar på bra i bassängen.

 

Viktiga datum:

23/11 - Biblioteket

28/11 - LOV - Studiedag för lärarna

1/12 - Vi lär oss mer om advent i St Olof kyrka, Skridskor - Man får ta med sig en frukt om man vill.

5/12 - Sinneskarusellen på Dalénium

18/12 - Jultema på Dalénium

19/12 - Julspel för F-2 på dagen och för föräldrar i gympasalen kl. 18.00

21/12 - Julavslutning i Pingstkyrkan

 

Vänliga hälsningar
Ninni och Anna-Karin

 

 

 

Hej! 15/11-17

I morgon kommer elever från gymnasieskolan och genomför en enkätundersökning om vad våra elever tycker om för idrotter. Detta ska sedan vara underlag för aktiviteter som ungdomarna ska genomföra på kvällstid längre fram för de som vill vara med.

Första december åker vi skridskor

 

Hej! 23/10-17

Efter lovet, på onsdag börjar vår badtid, fem veckor framåt. De elever som kommer till skolan innan badet, samlas 07.40 utanför matsalen. De behöver ha med en tia som vi behåller badtiden ut.

Inför samtalet har en del elever bytt mål om ni undrar varför det kommer på er mail från Unikum. Vi arbetar med målpass vilket innebär att vi arbetar riktat med de mål vi satte upp på förra samtalet. En del hinner uppnå målet mellan samtalen och då går vi vidare med ett nytt mål.

Hej! 17/10-17

Idag har vi skickat med en inbjudan om utvecklingssamtal hem. Fyll i lappen och skicka med tillbaka till skolan så snart som möjligt, senast nästa onsdag (25/10).

Vecka 44 är det höstlov.

Med vänlig hälsning
Ninni och Anna-Karin

 

 

Hej! 10/10-17

På torsdag ska vi gå på en utflykt till Fåraberget tillsammans med förskoleklassen. Barnen får ta med sig fika och något att sitta på. Tänk på att ta med kläder efter väder! Vi är ute hela förmiddagen.
På eftermiddagen samma dag ska vi gå till museumet för att titta på deras forntidsutställning då vi arbetar med detta ni i SO.

 

 

Hej! 26/9-17

Igår hade vi en fantastisk trevlig stund tillsammans med våra nya fadderbarn i förskoleklass. Eleverna har väntat så på att få veta vem de är faddrar till. De fick leka en lek tillsammans på skolgården där varje faddergrupp skulle lösa olika uppdrag. Vi ser fram emot fler samarbeten med våra fadderbarn.

Idag har vi varit på Dalénium och lärt oss mer om programmering. Eleverna fick arbeta två och två med att bygga roboten Milo som de sedan programmerade med hjälp av en ipad. Den kunde bland annat gå framåt, båkåt, stanna, spela musik och ändra färg på sin lampa. 

På torsdag (28/9) är eleverna lediga men fritids har öppet som vanligt.

Onsdagen den 4 oktober ska klassen fotograferas kl. 12.00.

Biblioteket - tisdagen den 3 oktober går vi till biblioteket på boksamtal, då kommer vi få många tips på bra böcker vi kan läsa. Kom ihåg att skicka med lånekort så att barnen kan låna!

Klassens badperiod är framflyttad och börjar första veckan efter höstlovet, alltså vecka 45.

Matematik - Vi har börjat med uppställning som ni kan se på den kommande läxan. Det har gått väldigt bra och barnen verkar tycka att det är rätt lätt. Vi har även introducerat minnessiffra som kommer med på läxan veckan därpå. I mattelabbet börjar vi arbeta med längd och omkrets samtidigt som andra halvan av klassen kommer arbeta med höga tal.

Med vänlig hälsning

Ninni och Anna-Karin

Hej! 18/9-17

Idag skulle vi haft bild och gjort skålar men över hälften av eleverna hade glömt ta med en skål så vi bytte lektioner. I morgon gör vi ett nytt försök så det vore fint om det kom med en skål i morgon.

Hej!

Finns det någon som har dagstidningar liggande? Vi behöver en hel del tidningar till bilden på måndag. Tack på förhand!

Hej! 12/9-17

Nästa måndag, vecka 38 tänkte jag att vi ska arbeta med papier mache på bilden. Vi ska göra skålar. Det vore fint om eleverna kan ta med sig en plastskål till skolan. Vi ska använde den som form. Den behöver inte vara stor.

Hej! 7/9-17

Idag har klassens Trivselledare varit på utbildning på Dotorpsskolan, de var väldigt
nöjda när de kom tillbaka till skolan.

Igår hade vi en fantastisk dag på Ekehagens forntidsby. Dagen började med att
barnen fick göra soppa på russin, blåbär, nypon och äpplen som
de skar isär med knivar av flinta. Det lagades också lax med timjan i en grop i marken. Därefter gick vi på en tidsresa från stenåldern till järnåldern. Vi träffade på olika djur som grisar, får, kor och vildsvin. Vår guide visade oss också olika fällor som fångade ekorrar, älgar och rävar. Senare fick vi
tillverka pilen och skinnpåsen som ni förhoppningsvis sett därhemma.

Idrott - Idag kunde vi äntligen vara ute igen då det var uppehåll. Vi spelade bland annat
Norsk brännboll. Vi fortsätter att vara ute vid bra väder annars håller vi till i gympasalen.

Matematik - Veckans läxa innehåller talkombinationer som vi tränar på här i skolan då och
då. Vi upplevde att det var lite svårt för många, därför vill vi att eleverna övar lite extra på talen hemma. Är det lätt går läxan fort den här gången.

Tandlackning – 25 september blir det terminens första tandlackning.

Studiedag – Torsdagen den 28 september då är eleverna är lediga.

4 till 5 oktober är det dags för skolfotografering. Vi återkommer med exakt dag
närmare.  

Hälsningar

Ninni och Anna-Karin

Hej! 16/8

Hoppas ni haft det bra under sommaren och hunnit koppla av. Vi har haft ett riktigt skönt lov och är nu taggade att börja höstterminen.

Nu när eleverna går i trean blir dagarna i skolan lite längre. Måndag till torsdag går de till 14.05, fredag till 13.00.Torsdg f.m och fredag morgon ligger idrotten. På fredagar börjar idrotten redan 8.00 så de behöver några minuter innan att byta om. Måndagar på morgonen har de slöjd så de går de direkt till slöjden förutom nu på måndag.

Hej! 14/6

På fredag samlas vi utanför Pingstkyrkan kl. 9.15. Avvslutningen börjar kl. 9.30

Hej! 31/5

Nu börjar det närma sig sommarlov, men än har vi lite kvar att göra i skolan. Nästa vecka har vi Kenya-dag här på skolan. Eleverna är indelade i lag tillsammans med år 3 för att ha 5-kamp. Man kan lämna en frivillig peng (10 kr) till skolan i Kenya. Det kommer även att finnas armband att köpa för 10 kr styck. På eftermiddagen kommer vi få besök av Carina Milton-Persson som ska berätta lite mer om samarbetet med skolan i Zimlat. 

Måndagen den 12 juni kommer vi att ha en TL-dag tillsammans på berget alla barn på F-5. De kommer att vara indelade i grupper och leka olika lekar, en del har de kanske lekt på rasterna med våra TL-ledare i år 3, 4 och 5. Information om den här dagen har vi skickat hem idag i väskan.

Fredagen den 16 juni kl. 9.30 är det skolavslutning i Pingstkyrkan. Vi samlas utanför för att gå in tillsammans.

I SO har vi avslutat Barn för hundra år sedan och börjat att titta på Barnkonventionen.

I NO håller vi just nu på med de enkla maskinerna, ex hävstången, skruven och lutande planet. Vi har sett på film, läst och testat lite hur det fungerar. Sedan har eleverna byggt egna modeller av maskinerna som de beskrivit med ord hur de fungerar och hur de hjälper oss i vardagen.

I matematiken fortsätter vi med växling av tiotal, det är lite klurigt men vi kämpar på! Till exempel 46-8 = 38. Vi har också arbetat med symmetri och att rita tredimensionellt.

I svenska fortsätter vi att läsa högt två och två varje dag, förutom fredagar. Vi har sett att det givit jättefina resultat på elevernas läsutveckling. Idag har hälften av klassen testat på stafettskrivning. Vi hade 12 stationer med ipads i klassrummet där man skulle skriva endast en mening till en given bild. Det skulle även hänga ihop med det som tidigare kompisar skrivit till bilden. Det var uppskattat och resultatet blev fina berättelser. Vi övade på att skriva meningar med stor bokstav och punkt.

Hälsningar

Ninni och Anna-Karin

15/5

Hej!
Lilla elevrådet har fixat så att alla elever i åk F-5 får gå på bio onsdagen den 24 maj. Filmen som visas är Hitta Doris.

4/5-17

Hej!

I Unikum skriver vi numera i något som vi kallar, Extra anpassningar! Det kan vara en anpassning som handlar om att eleven arbetar i liten grupp i något ämne, läxhjälp, specialpedagogiska insatser, muntliga prov m.m. Detta gör vi för att du som förälder ska veta exakt vad ditt barn får hjälp med om det behövs någon anpassning.

2/5-17

Hej!

Nu börjar vi denna vecka att vara ute på idrotten. Visar det sig att det blir alldeles för kallt eller regnigt någon vecka är vi naturligtvis inomhus. En träningoverall är bra att ha nu i början.

 

28/4-17

Hej!

I onsdags avslutate vi temat Odens rike och Antikens mytologi i SO. Vi har nu startat upp temat Skildringar av livet förr och nu. Minnen berättade av människor som lever nu. Kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden. Jag undrar om någon av er har någon äldre släkting som skulle vilja komma hit och berätta hur det var att vara barn för kanske 70 år sedan. Vi tittar på filmer och jag berättar om min skolgång för 50 år sedan men det blir inte riktigt detsamma. Det vore toppen om det kom någon i 80 årsåldern som varit med om den här tiden vi pratar om.

Trevlig valborg önskar jag er! Ninni

4/4-17

Hej!

Nu går vi snart mot påsk och våren har kommit på allvar. Vad skönt! Det var ett tag sedan vi informerade om vad vi arbetar med i skolan så här kommer en uppdatering.

På rasterna har barnen börjat hoppa hopprep, twist, spela king och även gräva i sanden, det ger vårkänslor. Nu börjar vi även ta på oss tunnare kläder, ta gärna en titt på ditt barns hylla om det är saker som kan tas med hem. Det finns även en del vantar med mera i fönstret som saknar ägare. Titta även över så att extrakläderna på hyllan fortfarande passar.  

På NO lektionerna fortsätter vi vårt område om rymden. Vi har nu lärt oss mer om solen, månen och jorden. Barnen har skrivit texter, målat bilder och filmat som allt tillsammans blir fina böcker i en app vi använder nu, Book creator. Vi har också lärt oss en del om stjärnhimlen, hur den förändras vid olika tider på året. Tittat på stjärnbilder, tillverkat stjärnkikare och tagit reda på vilket stjärntecken man själv är född i. Innan lovet hoppas jag att vi hinner göra lite egna stjärnbilder också.

På So lektionerna arbetar vi med den nordisk mytologi och vi kommer att gå in lite grand på med antika. Eleverna har byggt upp Odens Rike i klassrummet och vi har sett på mång filmer i ämnet.

I matten lämnar vi för tillfället multiplikation och division där framförallt division har upplevts lite knepigt. Men vi återkommer till detta flera gånger under år 3. Vi går vidare till addition och lär oss räkna med både ental och tiotal.  Vi arbetar också en hel del med textuppgifter och försökeroch få in fingerfemman som ett naturligt verktyg.

Ann slutar hos oss på fredag för nytt jobb på förskolan Skytten. Vi säger Lycka till på din nya arbetsplats! Arien kommer att vara hos oss i stället för Ann, han har varit i klassen och vikarierat en del innan, välkommen till oss!

På onsdag är det dags för terminens sista bad. Efter lovet är det vanlig idrott måndagar och torsdagar igen.

På elevens val har vi nästan helt avslutat ett projekt. Eleverna har i grupper om 3 tillverkat egna figurer av toalettrullar, skrivit berättelser som de sedan har fotat och filmat i Book creator. De har sedan visat upp detta på storbild för sina klasskamrater.

Nu kör vi igång med utvecklingssamtal, barnen är förberedda och laddade inför att få visa sin utveckling de gör här i skolan. Väl mött!

Nästa vecka är det påsklov och skolan börjar igen tisdagen den 18 april kl. 9.10.

Idag har vi mejlat hem information om simskola.

Lovdagar: måndag 1 maj, torsdag 25 maj, fredag 26 maj, måndag 5 juni och  tisdag 6 juni.

Vi vill önska er alla en Glad påsk!

21/3

Hej!

Förra veckan fick ni hem information om klassbollen. Vi har mer information till de föräldrar som vill ta hand om detta, för det verkar finnas intresse från barnen att vara med. Meddela oss så skickar vi med de lapparna.

Nya klassföräldrar för vårterminen är Julie och Matildas föräldrar.

Vi har fördelat tider för utvecklingssamtal, de skickas med hem i dag eller i morgon. Från och med nästa vecka kan ni logga in i Unikum och fylla i social utveckling inför samtalet.

Hälsningar

Ninni och Anna-Karin

 6/3 Hej!

På onsdag går vi till badet 7.40. Vi samlas utanför matsalen ingång. Det är viktigt att eleven är där då om hen ska gå med klassen annars möts vi uppe vid badet. Jag påminner om mynt till skåpet.

Med vänlig hälsning Ninni!

7/2 Hej!

På torsdag går vi till biblioteket med de barn som har med sig lånekort.

3/2 Hej! I ämnet SO arbetar vi nu med Massmedia. Vi pratar om källkritik och hur man navigerar på nätet, hur man kan lita på det man läser bl.a. Idag har eleverna fått vara "Supersökare". De har arbetat två och två och letat efter en specefik fråga som de varit intresserade utav. De har fått funderat på om sidorna varit ok där de letat och om de kan hitta faktan någon annastans än på nätet. Det kanske finns böcker hemma eller någon i hemmet/släkten som kan veta saker om frågan också. Fråga gärna i helgen vad de hade för fråga som de skulle söka efter och se om det finns fakta om det någon annanstans än på nätet.

Trevlig helg, Ninni!

24 januari 2017På måndag ska vi åka skridskor i ishallen. Vi åker på ordinarie idrottslektion. Det går bra att hämta sitt barn vid ishallen annars beräknar vi att vi kommer till skolan ca 14.20.

I övrigt på idrotten tränar vi just nu på olika bollsporter, först ut var innebandy. På torsdagar är eleverna med och bestämmer aktivitet. Häxan, Dracula, Spökboll och dansstopp är populära lekar då. De tränar på att planera en aktivitet, komma överens med en kompis och förklara regler.

I NO har vi arbetat med svenska vilda djur, elevernas faktatexter finns att läsa i korridoren. På torsdag startar vi upp ett nytt område om rymden. Här ska eleverna bland annat lära sig hur solen, jorden och månen rör sig i förhållande till varandra. På torsdag i nästa vecka åker vi till Dalénium för att lära oss mer och upptäcka lite mer om stjärnhimlen.

I matten har vi börjat med multiplikaton, tvåans tabell. Eleverna tycker det är roligt och jobbar på fantastiskt bra!

Med vänliga hälsningar

Ninni, Ann och Anna-Karin

18/1 Hej, vi vill påminna om vaccinationsblanketten och att eleverna behöver extrakläder i skolan nu när det är så blött ute.

16/1 Hej! På torsdag går vi till biblioteket!

Hej och välkomna till en ny termin!
Nu har vi kommit igång igen efter jullovet och det var glada barn vi mötte här på morgonen!
På tisdag kommer barnen få göra ett hälsobesök hos skolsköterskan, det innebär kontroll av vikt, längd och syn. Det är även dags för vaccination torsdagen den 2 mars. I morgon skickar vi hem information om detta, det är papper som ska fyllas i och lämnas tillbaka snarast till skolan.

Med vänlig hälsning
Anna-Karin, Ann och Ninni

Tack Vi vill tacka för den här terminen och önskar alla en God jul och ett Gott nytt år! Vi tackar också för de fina grisarna vi fick av klassen idag.

/Ninni, Ann och Anna-Karin

Hej! Nytt 6/12-16

I onsdags var det många glada barn här i skolan då vi var och bowlade. Vi var ju även i ishallen och åkte skridskor i måndags. Det blev en ganska kort tur på isen men vi brukar åka en gång till efter jullovet.
Under öppet hus berättade vi att idrotttssalen var upptagen den 8 december och att vi i stället skulle baka pepparkakor den dagen. Tyvärr har vi nu fått reda på att högstadiet behöver hemkunskapssalen också, så i stället får vi låna den nästa torsdag (15/12). Nu på torsdag dekorerar vi våra pepparkakshus i stället. Det innebär att vi bara har två idrottslektioner kvar denna termin, måndag 12/12 samt måndag 19/12.
I matten har vi börjat med klockan vilket ni sett på matteläxan. Det är inte helt lätt så fortsätt gärna att träna hemma. Vi kommer att fortsätta arbeta med rimlighet och överslagsräkning.
I NO har vi avslutat tekniktemat och fortsatt med svenska djur. Just nu arbetar vi tillsammans med rådjuret. Vi läser och diskuterar faktatext tillsammans. I svenska har vi övat klart på ng-ljudet för tillfället. Vi arbetar också med veckans ord här i skolan.

Drop-in
Ni är välkomna att titta på elevernas pepparkakshus här i klassrummet när ni hämtar era barn. Det går även bra att mormor, farfar, moster...kommer med om man har svårt att själv komma ifrån. Vi bjuder på glögg och pepparkaka.

Tid:   torsdag 15/12 kl. 14-15.30, måndag 19/12 kl. 13.50-16.
Välkomna!

Tisdagen den 13 december börjar vi klockan 8.00, ingen sovmorgon alltså. Vi går upp till Pingstkyrkan för att titta på femmornas luciatåg.

Vi har julavslutning den 22 december i Pingstkyrkan tillsammans med hela skolan. Eleverna börjar klockan 8.00 och slutar efter lunch, ca 12.00.

Med vänliga hälsningar

Ninni, Ann och Anna-Karin

Hej!

Barnen får gärna ta med sig en liten fika och något att dricka på måndag när vi ska åka skridskor.

Hej!

Vi vill påminna er om att lämna in lappen om öppet hus, vi behöver veta ungefär hur många som kommer eftersom det är klasser som ska baka till fikat. Vi saknar 10 stycken lappar.

På måndag åker vi skridskor i ishallen fram till 13.40. De barn som inte är på fritids får ni gärna hämta där om ni vill.

 Hej

I dag kommer eleverna ha med sig en matteläxa hem. Den behandlar analoga klockan och eleverna kan behöva hjälp då det är svårt att förstå de olika klockslagen. De är säkra på hel, halv, kvart i och kvart över men nu har vi även börjat med de andra klockslagen. En annan svårighet är att förstå vilken visare som är vilken. Vi tränar massor i skolan men det behövs lite hjälp hemifrån också.

Förra onsdagen var sista gången vi badade för terminen och jag lämnade tillbaka deras tia men glömde skriva det till er, ber om ursäkt. Hoppas den kom hem. Ninni!

I morgon skickar vi med en inbjudan till Öppet hus 28/11. Vi ser gärna att den är ifylld och med tillbaka till skolan på fredag. Eleverna har lov dagen efter. Vecka 48 åker vi skridskor.

Hej!

Trivselgruppen och Lilla elevrådet här på skolan har anordnat en myspys-dag tisdagen den 15 november. Det innebär att barnen får komma hit i sköna myskläder eller pyjamas. Det kommer att bjudas på fika till alla.

Vi hoppas på en trevlig utklädningsdag!

Trivselgruppen & Lilla elevrådet

Hej!
Nu kör vi börjat med utvecklingssamtal, den här och nästa vecka. På onsdag får vi besök av Doreen från Barnkanalen. Hon kommer sjunga visor med oss.

Nu har vi varit på Odenbadet och simtränat två gånger, det gick mycket bra och barnen tyckte det var kul. Det övades på bentag, de sa groda, sax och klipp för att komma ihåg hur man gör. Kanske har ni hört det hemma då simlärarna sa att de gärna fick öva på det när de t ex tittar på TV. Från och med nu kommer vi vara inne på idrotten, just nu bara måndagar.

Vi har besökt ICA Supermarket, där fick eleverna gå en tipspromenad i butiken och smaka på olika frukter och grönsaker. Det var modiga barn som smakade på bl a fänkål och papaya. I skolan har vi avslutat vårt arbete om luft. I korridoren kan ni se lite av det vi har gjort, vi har undersökt olika saker för att upptäcka olika egenskaper hos luft. Den här veckan har vi skrivit en faktatext om luft på svenskalektionen. Vi kommer fortsätta arbeta med teknik i vardagen, vad det finns för teknik t ex hemma i köket, området kommer avslutas med ett besök på Dalénium i vecka 47.

I ämnet SO har vi nu avslutat området Världen och kartan. Eleverna har lärt sig var världsdelarna och världshaven ligger på kartan. De har också lärt sig var en del länder ligger. I kartboken har vi tittat på vad de olika färgerna och markeringarna betyder. Nu går vi vidare på Brandsäkerhet. Vi tittar på filmer, arbetar i ett häfte vi fått från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den 10 november ska vi gå till Räddningstjänst och få ytterligare information och kunskap om hur vi agerar vid brand.

I matten har vi börjat med tiotalsövergångar, t ex 9 + 5. Vi fyller upp till 10, alltså vi delar upp talet 5 i 1 + 4, lägger till 1 till 9 så det blir 10. 9 + 5 = 10 + 4 = 14. Vi arbetar också med vikt. Vi utgår från 1 kg och jämför andra saker som är lättare och tyngre.

Vi kommer att fokusera lite mer på läsning ett tag i klassen, t ex ska de få läsa i par en liten stund de flesta dagarna i veckan. Läsning hemma bidrar också till bättre läsare, vi uppskattar att ni föräldrar lyssnar på ert barn vid läsläxan.

Den 30 november har elevrådet ordnat så att alla elever i år F-5 ska få bowla.

Hälsningar

Ninni, Ann och Anna-Karin

Hej

Vi vill påminna om enkäten som Skolverket skickat ut. Gå gärna in och svara på den.

På onsdag badar vi och en tia är bra att ha med. Vi kommer under badperioden att slopa idrotten på torsdagar eftersom badet ingår i idrott. På idrottslektionen torsdagar kommer vi att ha so istället.

Fotografering

Tyvärr måste vi ta om gruppfotot i morgon, fredag. Vi fotas 12.15. De individuella korten behöver ej tas om.

Bad

På onsdag (12/10) börjar vi bada. Vi ska vara på Odenbadet kl 8.00, därför går vi från skolan senast 7.45.  Lämnar ni av ert barn på skolan måste ni föräldrar kolla så att vi inte redan har gått till badet. Det går bra att möta upp oss direkt på Odenbadet också om man vill, då ska ni vara där klockan 8.

Barnen behöver ha med sig badkläder, handduk och en tia att låsa skåpet med. Vi sparar tian här i skolan så behöver ni inte komma ihåg den varje onsdag.

Vi badar följande veckor; 41, 42, 43, 45 och 46.

Biblioteket och utvecklingssamtal

Vi vill bara påminna om biblioteket imorgon, skicka med lånekort. Vi håller på att fördela tider för utvecklingssamtal men saknar fortfarande en del lappar.

Skolfotografering

Torsdagen den 6 oktober har vi tid för skolfotografering kl. 10. Det kommer att fotograferas både gruppbild och enskilda foton.

Hej

I morgon, tisdag, skickar vi med samtalslappar för utvecklingssamtal. Det är fint om vi får in dem senast fredag denna vecka så att vi kan fördela tideran till er.

Med vänlig hälsning, Ninni och Anna-Karin!

Hej

Friidrottsdag på Odenplan

Onsdagen den 21september ska vi ha friidrottsdag på Odenplan för klass F-5 på
Centralskolan. Vi samlas i respektive klassrum kl 08.00. Därefter går vi klassvis till Odenplan.

Alla elever kommer att få prova på längdhopp, höjdhopp, 60 meter, 400 meter, kula
samt kast med liten boll. De olika grenarna genomförs i grupper med
fadder-fadderbarn.

Eleverna ska komma ombytta till skolan. Tänk på att ha idrottskläder och bra
gympaskor. Lunch serveras i skolan lite senare än vanligt så det är
därför bra om eleverna har med sig lite fika samt något att dricka.

Skoldagen avslutas ordinarie tid för alla elever.

Hälsningar
personalen på Centralskolan