Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2016-08-25

Låna sportprylar gratis!

– Testa en ny sport och låna utrustningen hos oss! Det hälsar Hassan Shala (längst t.h.), som blir ansvarig för Fritidsbanken. Här tillsammans med företrädare för kommunen, arbetsförmedlingen och SISU/Västergötlands idrottsförbund som alla gjort det möjligt att starta Fritidsbanken.

Fritidsbanken är som ett bibliotek med sport- och fritidsprylar istället för böcker. Alla kan låna till exempel en basketboll, racketar, inlines, snowboard, tält, skidor, cyklar, golfklubbor eller skridskor och allt är gratis. I början på oktober öppnar Fritidsbanken på Nils Ericsonsgatan 11 i Falköping!

Konceptet fokuserar på en hållbar miljö och innebär att sport- och fritidsprylar, som inte längre används, samlas in för att lånas ut till andra som kan ha glädje av dem.


Testa en ny sport!

Tanken är att uppmuntra fler till en aktiv fritid. Genom att låna utrustning gratis kan alla testa olika sporter under en kortare period. Om det känns kul och man vill fortsätta, kan nästa steg vara att köpa egen utrustning. Eller så kan skridskor, pjäxor och skidor lånas de gånger som behövs, istället för att köpa egna.
− Fritidsbanken blir ett bra komplement till de bytesdagar som många klubbar/föreningar redan har, förklarar Stefan Andersson på kultur- och fritidsförvaltningen.


Inlämning startar 1 september

− Alla är välkomna att lämna in sina sport- och fritidsprylar som de inte längre behöver, dock inga kläder, berättar Hassan Shala, som har anställts av SISU/Västergötlands idrottsförbund och blir ansvarig för Fritidsbanken. Hassan hoppas kunna inspirera många att prova på nya aktiviteter. I början av oktober startar utlåningen, men prylar kan börja lämnas in redan från 1 september.


Praktikanter från Arbetsförmedlingen

Insamlingen och utlåningen av sport- och fritidsprylar ger också möjlighet till sysselsättning för fler. Minst sex personer kommer att få praktik på Fritidsbanken, med målet att de ska komma ut i arbetslivet.
− Det är ett vinnande koncept på flera sätt, förklarar Margaretha Eriksson, samordnare/projektledare på socialförvaltningen. Fler kan få en aktiv fritid samtidigt som återanvändningen skapar sysselsättning och bidrar till en hållbar miljö.

Grundaren av Fritidsbanken, David Mathiasson, fanns häromdagen på plats för att informera om konceptet som startade i Deje, och som blivit en succé. Nu finns det på ett 15-tal orter i Sverige.