Våra utställningar

foto av Juletid, en röd julduk med mönster på ena halvan i from av kälkar, ljusstakar, paket mm. formgivare Rolf Lagerson

Juletid, av Rolf Lagerson

Retrojul - en utställning om tryckta jultextilier,
12/11 - 28/1 (2018)

foto av blå julduk med vitt mönster, formgivare Maud Fredin Fredholm

formgivare Maud Fredin Fredholm


De tryckta julmönstren från 50- och 60-talen väcker idag igenkännandets glädje hos många och har också blivit efterfrågade samlarobjekt som älskas av en ny generation julfirare.

I utställningen Retrojul hittar du många av klassikerna presenterade tillsammans med, de för många anonyma, formgivarna som tagit fram mönstren. Möt Jenny Roupe, Gocken och Lisbet Jobs, Norah Johansson och många fler.

Retrojul är en vandringsutställning producerad av Anna Lindqvist och Marie Odenbrink Widmark, Östergötlands museum och Västarvet i samarbete med Textilmuseet i Borås.


Välkommen!

foto av Norah Johansson i arbete

formgivare Norah Johansson i arbete

Jultraditioner - en miniutställning om att fira jul,

12/11 - 28/1 (2018)

svartvitt foto av barn framför jultomte

Hur firar man egentligen jul?

Julen är en högtid som är full av förväntningar, ritualer och traditioner. För många av oss gäller det att alla seder och traditioner finns där för att julen ska infinna sig, eller?

Välkommen till en miniutställning om gamla och nya sätt att fira jul. Om julpynt, julgran och krubba. Om julmat och julklappar nu och då. Om Advent och Lucia, Uppsittarkväll, Trettondagen och Tjugondag Knut. Med mera!

Välkommen!

foto av detalj på julgransmatta, broderade tomtar

Julgransmattor - en miniutställning om hantverken under granen. 26/11 - 28/1 (2018)

foto av detalj på julgransmatta, broderade ljus i granslinga

I denna miniutställning visas 18 stycken julgransmattor från 1930-70-talen, inlånade från
Monika Ivarsson, Falköping.

Monika har cirka 30 mattor i sin samling men kompletterar gärna med fler om de är omsorgsfullt broderade. Hon använder också mattorna under den egna julgranen och skiftar varje år. Till den egna familjen med barn och barnbarn har hon broderat julgransmattor. Monika tycker det är så bra att ha ett broderi i handen framför tv:n för då somnar man inte.

”Redan i 10-årsåldern började jag brodera, sticka och virka. Detta har varit en avkoppling för mig hela livet. När andra talade om ’förspilld kvinnokraft’ var handarbetet något som fick mig att må bra.

När jag blev äldre såg jag värdet i det handgjorda och började köpa framför allt bonader och julgransmattor i second hand-affärer och loppisar.


Välkommen!

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

 

 

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

 

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.