Våra utställningar

Rena Barnleken - från kottedjur till Pokemon!

6 juni - 27 augusti

barnhänder håller i ett kottedjur samt en gul Pokémon

Kom så leker vi! Med bilarna eller barbisarna, med djuren, legogubbarna eller den nya fina dockan? Jag vill klä ut mig till pirat och du ska vara en varulv som jagar mig! Kom så bygger vi en koja!


Välkommen till en utställning som berättar om lek och leksaker då och nu, men också om de drömmar, fantasier och minnen som är kopplade till dem. I leken kan jag bli vem jag vill!

I Rena barnleken finns möjlighet att kika, minnas, fascineras och jämföra men utställningen ger också plats för egen lek och fantasi i olika lekstationer.

svartvitt foto av pojke på trähäst med hjul. trähästen finns även i museets samlingar.

Att leka är roligt, att leka är nödvändigt för utveckling och bearbetning. Lek och leksaker förenar och är möjligt att samlas kring, över generationer och kulturer.

 

Även om behovet av lek är gemensamt kan den trots allt också se väldigt olika ut. Hur lekte morfar egentligen, med sina kanske tiotalet leksaker? Hur leker vi idag?

 


Hästar på Falbygden - från forntid till nutid

Från 9 april -

svartvitt foto av kvinna i damsadel till häst

Kom och skåda en utställning om hästar förr och nu på Falbygden! I museets samlingar finns många hästföremål som berättar om att de varit många och spelat en viktig roll för människorna, åtminstorne sedan järnåldern.

 

Utställningen görs i samband med projekt "Konstnärliga hästar" och är en del av påskveckans lovaktiviteter!

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

 

 

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

 

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.