Våra utställningar

Dolda rum - kyrkvindarnas hemligheter

23 april - 17 maj


närtaget foto av taklag i gökhems kyrka

Vissa rum hamnar vid sidan av tiden. Platser som sällan beträds. Platser som rymmer berättelser om en för länge sedan svunnen tid. Kyrkvindarna är sådana rum.

I många av Västergötlands medeltida kyrkor finns ett bortglömt världsarv ovan valven – romanska takkonstruktioner som överlevt i snart tusen år. Dessa konstfärdigt huggna takstolar var en gång gestaltade som en del av kyrkorummet och kan räknas till världens äldsta träkonstruktioner i bruk.

I denna utställning ges besökaren en inblick i en annars fördold värld. Med bland annat modell, text och bild lyfts 20 av Västergötlands bäst bevarade medeltida kyrktak fram – ett axplock från Skara stifts nyligen genomförda inventering.

En vandringsutställning producerad av Västergötlands museum.

Hästar på Falbygden - från forntid till nutid

Från 9 april -

svartvitt foto av kvinna i damsadel till häst

Kom och skåda en utställning om hästar förr och nu på Falbygden! I museets samlingar finns många hästföremål som berättar om att de varit många och spelat en viktig roll för människorna, åtminstorne sedan järnåldern.

 

Utställningen görs i samband med projekt "Konstnärliga hästar" och är en del av påskveckans lovaktiviteter!

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

 

 

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

 

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.