Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-05-09

Unga skapar guldkant för äldre

Ungdomarna från Ung omsorg pysslar tillsammans med de äldre på Stenstorps äldreboende, Storgatan, avdelning 14 B-C.

Allsång, bingo och grädda våfflor är några av de aktiviteter som Ung omsorg anordnar varje helg för de äldre som bor på S:t Olofsgatan 11 i Falköping, samt äldreboendena i Floby och Stenstorp.

Sedan januari i år har ungdomar i åldern 14 - 19 år besökt de tre äldreboendena för att göra de äldre sällskap, genomföra olika aktiviteter eller bara samtala om livet eller vad som är viktigt för stunden.
– Det är ett välkommet avbrott i rutinerna och de äldre ser fram emot ungdomarnas besök, berättar Samuel Rundin, enhetschef för äldreboendet i Stenstorp. Den sociala kontakten betyder mycket för de äldre. Ungdomarna ägnar sig inte åt något vård- och omsorgsarbete, de är endast här för att sätta guldkant på tillvaron för de äldre!

Två timmar varje helg

– Vi är sex ungdomar som träffar de gamla två timmar varje helg, berättar teamledaren Alva Gabrielsson. Av alla aktiviteter som vi hittills ordnat, är det nog allsång och bakning av semlor och våfflor som varit mest populärt. När det blir fint väder ska vi även gå ut på promenader.

Projekt på två år

Socialnämnen har tecknat ett tvåårigt avtal med Ung omsorg, företaget där ungdomarna är anställda. Ungdomarna har fått utbildning i bland annat demens och sekretess. Teamledaren, tillsammans med övriga ungdomar, planerar själva vilka aktiviteter som ska genomföras med de äldre.
– Vi i socialförvaltningen ser det här projektet som ett bra sätt att ge ungdomar inblick i hur äldreomsorgen fungerar, säger socialchef Magnus Schedin. Samtidigt är det ett meningsfullt och utvecklande extrajobb. Vi hoppas givetvis att det ska inspirera dem att utbilda sig inom vård och omsorg och att de vill jobba hos oss i framtiden!