Mat och måltider för äldre

Undersköterska och äldre kvinna vid matbordet.

I Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Måltiderna som serveras i kommunen är komponerade för att främja både hälsa och miljö. Eftersom alla äldre över 65 år har ett högre energi- och proteinbehov så serveras en äldrekost för att tillgodose detta.

Som pensionär i Falköpings kommun har man rätt att äta subventionerad lunch på dagcentraler och äldreboenden. På fyra ställen i kommunen finns matsalar öppna.

Lunchpriser

85 kr/portion

I priset ingår varmrätt, sallad, efterrätt, dryck, bröd och kaffe. Du kan även köpa häfte med 10 kuponger för 760 kr.

Matsalar

Björktuna, öppet kl. 12-14

Elvagården, öppet kl. 12-13

Floby vårdcentral, öppet kl. 11.30-12.30
Telefonnummer 0515-88 66 88

Läkaren, öppet kl. 12-13

Behöver du stöd att ta dig till en dagcentral eller ett äldreboende kan du biståndsenheten, se kontaktuppgifter längst ner.

Här hittar du våra matsedlar

Du kan även få din matsedel av personalen som distribuerar din mat.

Hemkörning av mat

Om du har svårigheter att själv tillreda middagsmålet kan du genom biståndsbeslut bli beviljad matdistribution. Det innebär att du får varm färdigpackad mat hemkörd, tillagad på ort. Leverans någon gång mellan kl. 11.45-13.15.

Kommunens kök

Det finns totalt 42 offentliga kök i Falköpings kommun. 22 av dem är tillagningskök, 18 av dem är mottagningskök, och 2 är kaféer. I tillagningsköken lagas alla rätter till måltiden. Mottagningsköken får huvudrätten levererad från tillagningsköket medan delar av måltiden bereds på plats. Exempelvis potatis, pasta, ris och sallad.

Specialkost och avvikande kost

De som inte kan äta av den ordinarie maten av medicinska och/eller religiösa skäl kan få anpassad mat, exempel på det kan vara:

Konsistensanpassning – de som har tugg- och sväljsvårigheter kan få konsistensanpassad mat, allt från att inte kunna äta helt kött till att få allt i flytande form.

Traditionsmåltider

I samband med storhelgerna serveras traditionella maträtter, till exempel julskinka och lutfisk på jul och sill och potatis till midsommar.

Exempel på måltidsinnehåll

Frukost

Gröt, välling eller flingor, ägg, bröd, smör och pålägg, mjölk och/eller yoghurt/fil, kaffe eller te.

Lunch

Kött, fisk, fågel, potatis, ris, pasta, grönsaker, bröd och smör, måltidsdryck.

Efterrätt

Kräm, efterrättssoppa, glass och bärsås, paj och vaniljsås, fruksallad och vispgrädde, pannacotta.

Middag

Kött, fisk, fågel, potatis, ris, pasta, gröt, puddingar, gratänger, grönsaker, bröd och smör, måltidsdryck.

Mellanmål & kvällsmål

Smörgås, yoghurt, filmjölk, kräm, varm choklad med vispgrädde, bulle, äpplemos med gräddmjölk, kex med ostpålägg, mjölkdrink.

Var kommer maten ifrån?

  • Svartemadens lantbruk levererar vår potatis. De har odlat potatis på sin gård utanför Vara i fyrtiofem år och sedan några år tillbaka har de också en skallinje där de förädlar sin egen potatis.
  • Mössebergsbagaren i Falköping levererar färskt bröd och kaffebröd.
  • Skåne Mejerier levererar mjölk, fil och grädde.
  • Svensk Cater lokaliserat i Uddevalla levererar färsk frukt och grönsaker, kolonialvaror och delar av mejerivaror.
  • Dafgårds levererar delar av kött- och charkprodukter, frysta grönsaker och bär, fryst bröd, färs-och fiskprodukter och färdigmat till exempel pannkakor. Dafgårds ligger i Källby utanför Lidköping och har egen produktion på de flesta av sina varor.
  • Martin & Servera levererar kolonialvaror, ost, matfett och delar av kött- och charkprodukter från Halmstad.           
  • Bröderna Hanssons i Göteborg levererar färsk fisk.