Kommunalrådens USA-blogg

De tre kommunalråden Conny Johansson (S), Karola Svensson (C) och Lena Sjödahl (M) har genomfört en studieresa inom ramen för Skaraborgs näringslivssamarbete i USA. Genom den här bloggen kan alla invånare i Falköping följa deras resa, dag för dag.

Lördag 8 oktober
De här raderna skriver jag på 10 873 meters höjd. Jag är på väg över Atlanten, till USA, med mina två kollegor Karola och Lena. Och den naturliga frågan är givetvis, vad ska tre kommunalråd från Falköping göra i USA? Jo, sedan tio år tillbaka har Skaraborg samarbetat med svenskbygderna runt Chicago. Företag, kommuner, sjukhus och högskolan har gjort både lyckade affärer och studiebesök. Förra året var borgmästaren i staden Belvidere, Mike Chamberlain på besök i Falköping. Nu är vi på väg för att besöka honom och företrädare för näringslivet i Falköping följer med oss, både industri- och småföretagare. Vi tre kommunalråd hjälper till att öppna dörrar genom våra kontakter bland lokalpolitikerna i USA. Det långsiktiga målet då? Att skapa nya möjligheter för Falköpings olika företagare att ta sig in på USA-marknaden.

Conny Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Borgmästare Mike Chamberlain i Belvidere

Söndag 9 oktober
Tidsomställningen känns i kroppen och gör den lite lätt förvirrad. Är det natt eller dag nu? Men när klockan ringde tidigt i morse amerikansk tid så var det bara två saker som gällde, upp och hoppa, dags att börja jobba – trots att det var söndag. Under förmiddagen mötte vi amerikanska kollegor, lokalpolitiker precis som vi själva. Vi deltog i samtal och diskussioner om politikens villkor i USA och fick lära oss en hel del om det amerikanska samhället och det stundande valet. På eftermiddagen besökte vi Belvidere Fire Departement och lärde oss om samhällsskydd i våra möten med brandmän, ambulanspersonal och poliser.

Conny Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Måndag 10 oktober, Columbus Day (helgdag)
Förmiddagen ägnades åt studiebesök inom industrin som vår värd borgmästare Mike i Belvidere ordnat åt oss. Vi besökte Chryslers stora bilfabrik tillsammans med representanter från den regionala näringslivsorganisationen Growth Dimensions och kommunala tjänstepersoner. Detta är en toppmodern fabrik på nästan en halv miljon kvadratmeter som ägs av italienska Fiat. De närmare 4 500 anställda tillverkar idag 900 bilar per dygn och till sin hjälp har de över 1 500 robotar. Chrysler i Belvidere storsatsar och när fabriken snart går för fullt ska det tillverkas cirka 300 000 bilar per år här.

Lena Sjödahl (M), oppositionsråd

Karola Svensson (C), kommunstyrelsens vice ordförande

Dagens höjdpunkt för mig var landsbygdsutveckling och besöken på turistmagneten Edwards Apple Orchard och den ekologiska gården Angelica Organic Association. Familjen Edwards lyckas locka hundratusentals turister varje år, här fanns restauranger med lokalproducerat och möjlighet för stressade Chicagobor att uppleva en genuin landsbygd. På Angelica Organic Association fick jag lära mig om nya och spännande former av andelsägande och distributionsformer av ekologiska grönsaker. Gården ägs idag gemensamt av ett stort antal familjer och den drivs av lantbrukaren och Sverigebekantingen John Peterson. Varje år utbildas dessutom tusentals barn och ungdomar i ekologisk odling av Angelica Organic Association.

Karola Svensson (C), kommunstyrelsens vice ordförande

Borgmästare Mike Chamberlain och Conny Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Då har jag klarat av min första presskonferens i USA! Jag intervjuades av två TV-kanaler, bland andra amerikanska NBC. Efter detta förberedde jag och borgmästare Mike oss för kvällens TV-sända kommunfullmäktigemöte i Belvidere. Majoriteten av ledamöterna är republikaner, men flera oberoende kandidater har också valts in i fullmäktige. Jag fick äran att inleda mötet och jag berättade om både Falköpings kommuns omfattande arbete och ryttarna som slumrar inne i Ålleberg och överlämnade en keramikryttare och en stor Falköpingsflagga till min kollega borgmästare Mike.

Conny Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Tisdag 11 oktober

Utanför fönstret står en gigantisk svart monstertruck och klyschan om att allt är stort i USA stämmer verkligen. Till och med här på landsbygden i Illinois där vi rör oss. Idag har vi fokuserat på näringslivsutveckling och tillverkningsindustrin tillsammans med de Falköpingsföretagare som är med oss på resan.

Vi har ett fullspäckat program och just idag väljer jag att lyfta fram tre punkter:

Vi började dagen med att möta Rockford Area Economic Development Council (RAEDC) och deras vice vd Jimsi Kuborn, som även ansvarar för investeringar. RAEDC är en näringslivsorganisation som finansieras till 75% av näringslivet och 25% av regionen Winnebago County och kommunen. Detta möte var speciellt intressant för vår lokala intresseförening Företagarna i Falköping och deras ordförande Maria Falegård som är med oss här i USA.

Maria Falegård, ordförande för Företagarna i Falköping

Sedan fortsatte vi till ett möte med en amerikansk affärsängel, eller riskkapitalist som de ibland också kallas, som letar efter svenska företag att investera i. Vårt mål, att hans blickar ska riktas mot Falköping.

Vi hann dessutom med styra kosan till den lilla staden South Beloit som ligger precis på gränsen till delstaten Wisconsin. Här gjorde vi ett studiebesök på Meadoweld Inc., ett tillverkningsföretag som specialiserat sig på järnvägsbranschen. Det var inspirerande att se utbytet mellan bolagets vd Doug Wallace och Fritiof Schiller, vd på BS Verkstäder i Falköping som är med på denna studieresa.

Det är ju därför vi är här, för att skapa goda förutsättningar för näringslivet hemma i Falköping!

Conny Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Onsdag 12 oktober
Vi började dagen i ett industriområde i utkanten av Rockford, hos företaget Leading Edge Hydraulics. Russ Dennis som är vd tog emot oss och berättade om företagets alla internationella samarbeten. Russ Dennis har hundra anställda som gör hydrauliska lösningar till olika slags maskiner. Leading Edge Hydraulics jobbar tillsammans med företag i både Skövde och Lidköping och är ett väldigt konkret exempel på vad det här samarbetet skapat, nya jobb och affärer i både Skaraborg och USA.

Maria Falegård, Företagarna, Russ Dennis Leading Edge Hydraulics och Fritiof Schiller, BS Verkstäder

Efter mötet på Leading Edge Hydraulics gjorde vi ett studiebesök på ett bygge. Det är nämligen så att elever från Lidköpings kommun renoverar ett hus i centrala Rockford. Elever från De la Gardiegymnasiet har tidigare byggt tre bostadshus här, nu totalrenoverar de en äldre fastighet.

Fritiof Schiller, BS Verkstäder och Lena Sjödahl (M), oppositionsråd

Dagen avslutades på företaget Custom Feeder Company, som ligger i staden Loves Park i Boone County. Ett mindre tillverkningsföretag som gör affärer över hela världen och har Autoliv hemma i Västergötland som största kund. För mig som kommunalråd är det fantastiskt att se hur våra företagsrepresentanter från Falköping blir inspirerade av alla möten med sina amerikanska kollegor under den här studieresan.

Lena Sjödahl (M), oppositionsråd

Torsdag 13 oktober
Högteknologi var ordet för dagen! Vi började med ett studiebesök hos ett företag i Machesney Park i Winnebago County som jobbar med svetsade produkter till läkemedels-, rymd och flygbranscherna. Ägarna har släktband till Sverige och hämtar mycket av sin inspiration som arbetsgivare från just Sverige.

Vi fortsatte sedan till högteknologiska Woodward i Rockford, företaget expanderar varje år och vi fick besöka deras senaste anläggning. Stor som flera fotbollsplaner. Här tillverkade Woodward delar till flygindustrin.

Mike Chamberlain, Karola Svensson, Conny Johansson, Lena Sjödahl och Daniel Arévalo

På kvällen var det så dags att fira att Lidköping och Rockford samarbetat i tio år. Jag fick tillfälle att överräcka en flagga från Falköpings kommun till Rockfords borgmästare Larry Morrisey. Även borgmästare Mike Chamberlain och fullmäktigeledamoten Daniel Alévaro från Belvidere deltog. Båda har ju besökt oss i Falköping och därför var det extra kul att de var med i firandet.

Conny Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Fredag 14 oktober
Imorse lämnade vi landsbygden och småstäderna bakom oss och tog sikte på Chicago, en stad med inte mindre än 9 miljoner invånare. Här besökte vi den svenska handelskammaren, där Skaraborgs affärsutvecklare sitter i styrelsen. Genom handelskammaren finns det kvalificerat stöd att få för de Falköpingsföretag som vill söka sig till USA-marknaden. Vi hann också med att lära oss om både stadsplanering och arkitektur.

Karola Svensson (C), kommunstyrelsens vice ordförande

Svenska Handelskammaren i Chicago

Just nu sitter jag fast i trafiken tillsammans med mina medresenärer, på väg ut mot flygplatsen. Nu är det dags för mig att summera den här studieresan. Jag har gott om tid för trafiken är lika trög som sirap. Jag är mest nöjd över att de Falköpingsföretagare som rest med oss är så nöjda. Det finns många affärsmöjligheter i Midwest och det bästa är, vi har kontakterna och en tjänsteperson på plats som är redo att hjälpa till. Nu ska vi åka hem och fortsätta dialogen med våra företagare och se hur Falköpings kommun kan bidra till goda förutsättningar för den som vill testa vingarna på den stora marknaden västerut.

Conny Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande