Hotellet i Vartofta och C. Andrén


6/12 2009-28/2 2010
Hotellet i Vartofta uppfördes 1919 på uppdrag av Frans Andersson på Öjevalla gård. Margareta, en av döttrarna, gifte sig 1921 med Carl Andrén och under 1920-30-talet hade han en affär med livsmedel och manufaktur i en del av hotellbyggnaden.
 

Huset i Vartofta såldes 1939 till Gunnar Jonsson och hans fru (Rut?). Då hade hotellverksamheten upphört. I kafédelen inrättades en manufakturaffär och ett urmakeri av de nya ägarna. I den del av hotellet som C. Andrén hade affär blev det nu en renodlad livsmedelsaffär. Denna innehades av Viking Wallin och senare av Wennberg. Vid denna tid fanns i Vartofta tre affärer med livsmedel, en bank, en post, en telefonstation, ett konditori, en charkuteriaffär, ett bageri och ett mejeri samt en cykelaffär med tillhörande reparationsverkstad. I början av 1970-talet byggdes en snabbköpsbutik i andra ändan av samhället. Då hade alla de andra rörelserna upphört. Hotellbyggnaden revs under hösten 2009 efter att ha stått tomt och förfallit under många år.
 

I utställningen visas foton, kläder, textilier och manufakturvaror. Material är inlånat från Ann-Marie Kardell, dotter till Margareta.