Henrik Allert möter forntiden

Foto: Håkan Andersson och Falbygdens museum.

HENRIK ALLERT
möter forntiden
 
6 juni — 2 september 2012
 
En unik utställning där
nutidskonst möter
Falbygdens
mångtusenåriga historia
Allerts produktion och renommé är spridd inte bara nationellt men även långt utanför landets gränser. Född och uppvuxen på en storgård i hjärtat av Västergötland var banan utstakad, att ta över förfädernas jord.
 
Men Henrik blev aldrig bonde på riktigt. Konsten var tidigt det som alltid kom först. Efter några krokiga ungdomsår, till sjöss och en lantmannautbildning, blev det fyra år på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Nu började Henrik sitt liv som konstnär. För fyrtio år sedan, 1971 kom det stora genombrottet på galleri "Hos Petra" i Stockholm. Hans verk finns nu på ambassader över hela världen, som offentlig utsmyckning och i kungliga samlingar.

 
Den retrospektiva utställningen har fått namnet "Henrik Allert möter forntiden". Det unika i denna utställning är mötet mellan Henriks skulpturer och fynden i utställningen om Falbygdens forntid. Syftet är att ge en ny dimension åt en konstnärs livsproduktion, men också att visa hur broar kan byggas mellan nutid och dåtid. Att visa hur människan alltid varit människa. Tio tusen år spelar här igen roll. Som arkeologen gräver fram fynd och tolkar dem gräver Henrik fram fördolda handlingar och ritualer ur sin lera.

 
I museets andra utställningshall visas ett brett svep ur konstnärens produktion av litografier, oljor och mindre skulpturer. Utställningen öppnar den 6 juni 2012 och pågår t o m den 2 september.