An ordinary boy

Vad ser du när du blickar in i spegeln? Troligen är det din egen spegelbild som tittar tillbaka på dig. Men vad gör du när din spegelbild inte stämmer överens med den du är?

 
Under två decennier levde André Olofsson i en gestalt som inte var hans egen. En dag stod sanningen klar för honom: den enda möjligheten för att orka leva vidare, var att korrigera det som var fel – hans kropp.

"Att leva som transsexuell har aldrig varit enkelt. Det har varit en lång väg för mig att gå, att acceptera att jag måste byta kön för att stå ut med livet. Det tog mig flera år att se sanningen. Tanken att aldrig kunna delta i vissa aktiviteter av rädsla för att bli påkommen och alltid bli påmind om att jag är transsexuell har varit en stor del av min vardag. Jag har aldrig kunnat slappna av. Tänk dig att varje dag pressa ihop överkroppen med tejp och bindor för att brösten inte ska synas, att sluta äta för att slippa mensen. Att darra av rädsla för att bli upptäckt varje gång någon rör vid dig, att låta bli att prata för att inte bli avslöjad på grund din ljusa röst. Att synas så lite så möjligt för att slippa berätta."
- André Olofsson

 

Utställningen är en vandringsutställning, producerad av Västarvet/Västra Götalandsregionen med stöd av Frölunda kulturhus, Göteborgs stad, Kultur Ungdom, RFSL Göteborg, Sensus och Stiftelsen Wilhelm och Martina Lundgrens understödsfond.

 

 

Utställningen visades 12 april - 8 maj 2016.

Söndag 17 april kl. 14. Program med André Olsson och fotograf Ciprian Gorga.
Lyssna till Andrés berättelse om att leva som transsexuell och hans resa för att genomgå en könskorrigering.