Våra utställningar

Legender - om fotboll och vildmark, 17/9 - 15/10

foto av Marta i vitt som precis kickat till bollen

Höstens utställningar präglas av fotboll och legender! Konstutställningen Legender visar foton på stora hotade kattdjur och krokodiler, som med styrka och mod smyger i skogarna och lurpassar vid floderna. Här finns också bilder på några av dagens och dåtidens stora fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic, Marta Vieira da Silva, Ronaldo och Christiano Ronaldo, som med liknande mod och styrka kastar sig in i spelets dramatik.


Jan Fleischmann

Fotografen bakom kameran är Jan Fleischmann, från Mariestad som arbetat som journalist i många år. Med världens idrottsarenor och några av de mest storlagna vildmarkerna som arbetsfält har Jan utvecklat sin fotografering. Erfarenheter att som fotograf vara van att fånga snabba skeenden har ofta hjälpt Jan när han haft skygga och snabba kattdjur i sökaren.

"När snöleoparden vandrade på bergsbranten i högalpina indiska Spangodalen fick jag inte tveka. Jag visste att jag inte skulle få någon mer chans till bra bilder."

 

svartvitt foto av Garvis i kamp om bollen med motspelare

Garvis 100 år, 17/9 - 29/10

I höst är det 100 år sedan som Henry "Garvis" Carlsson (1917-1999) föddes. Han är en av Falköpings största idrottsprofiler som flyttade till Stockholm och spelade för AIK i tio år på 1940-talet. Garvis gjorde succé i landslaget och blev olympisk mästare i London 1948. Han är ett av Sveriges första fotbollsproffs med fyra år spel i Atlético Madrid.

Utställningen avslutas på 100-årsdagen den 29/10 med ett caféprogram om Garvis och hans karriär.

 

Vernissage och invigning söndag 17 september


Kl. 14, Vernissage.
Vi inviger fotoutställningen tillsammans med fotograf Jan Fleischmann. Tilltugg och mingel.

Utställningen visas under perioden 17/9 - 15/10 2017, i samverkan med Falbygdens konstförening.

kl. 15, Invigning av miniutställningen Garvis 100 år
Mikael Sandahl, en av utställningens medproducenter, berättar.

Uställningen visas under perioden 17/9 - 29/10 2017, i samverkan med Mikael Sandahl, Båsse Johansson och Idrottshistoriska museet.

Museets fasta utställningar

fotomontage med Hallonflickan, Lena borg och Ållebergskragen

Forntid på Falbygden

...och tusen år till

 

 

Ta del av Falbygdens spännande historia genom unika fornfynd och kulturhistoriska föremål.

Se exempelvis skelettet av en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna, kopior av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg och Gerumsmanteln - Sveriges äldsta klädesplagg. Följ sedan Falbygdens utveckling under de senaste tusen åren genom berättelser, föremål och bildspel.

Du hittar Forntid på Falbygden ...och tusen år till en trappa upp.

Ur gömmorna

 

I museets samlingar finns cirka 35 000 kulturhistoriska föremål, det vill säga föremål från sen medeltid fram till 1940/50-talet. Det rör sig om allt från enklaste vardagsting till unika praktföremål. I miniutställningen Ur gömmorna visas ett litet urval framplockat ur museets "gömmor".

Du hittar Ur gömmorna en trappa ner, i montrar bredvid Handelsboden.