Publicerad: 2017-09-29

Ny samlingsvolym - Jönns dikter

John "Jönn" Liedholm, Jönns dikter, diktsamling,

Nu ges samtliga dikter av Jönn ut igen i en samlingsvolym kallad ”Samlade dikter”. Bakom projektet står Falbygdens Hembygds- och Fornminnesförening – en förening som Jönn själv var med att bilda på 1920-talet och där han själv var aktiv i över 35 år.

Boksläpp under lördag 30/9 på Falbygdens museum. Passa på att köpa till specialpriset 200 kr (ordinarie 250kr). OBS endast under lördagen!

 

Falbygdsskalden John ”Jönn” Liedholm (1895 – 1974) är en välkänd diktare för många västgötar. Falköpingssonen ”Jönn” bemästrade västgötadialekten och med hjälp av den skapade han en poesi som skildrar livet på landsbygden och i småstaden under 1900-talets första fem decennier. Tre diktsamlingar publicerades – ”Genum le’t” (1945), ”Mella rågånga” (1952) och ”Ätter Jönn” (po...stumt 1976). Dessa kan – om man har tur – påträffas på antikvariat eller i second hand-butiker.

- Jönn är viktig för oss på så många sätt, säger Erling Öhrnell som stått för det redaktionella och layotumässiga arbetet med boken.
- Dialekten i språket ger en fantastisk nyansrikedom i skildringen av de ”små, vanliga” människornas tillvaro i en tid då årstidernas växlingar spelade en avgörande roll för livsvillkoren. Denna vardagsrealism väver Jönn skickligt samman med humor, värme och resultatet blir en varm, humoristisk, vemodig och vacker poesi.

Samlingsvolymen ”Samlade dikter” är en milstolpe i Västgötalitteraturen. Intresset för Jönns dikter är fortfarande stort runtom i Skaraborg och Erling Öhrnell ser det som en viktig kulturgärning att göra dikterna tillgängliga för alla genom denna samling – ”Jönns dikter”.

Boken släpps i samband med Mekelsmässfirandet i Falköping sista helgen i september och kommer att finnas på bokhandelsdisken i början av oktober.