Guidningar i landskapet

Res tillbaka i tiden tillsammans med våra kunniga arkeologer! Vi erbjuder guidningar på plats vid några av Falbygdens mest intressanta arkeologiska lämningar.


Ekornavallens gravfält - en resa genom årtusenden!


Gravfältet ligger vackert beläget längs den slingrande vägen mellan Torbjörntorp och Varnhem, strax intill ån Slafsan. Här har människor begravts under stenålder, bronsålder och järnålder, det vill säga under mer än 4000 år!

Lär dig mer om gravskick och dödstro genom tiderna samt vilka samhällen som skapade de olika gravformerna. Varför kan gravar lära oss så mycket om förhistorien?

Visningen tar 45 -60 minuter.
Kostnad 750 kr

 

Gånggrifterna i Karleby - de första böndernas liv och landskap


I Karleby ligger gånggrifterna på rad längs landsvägen. En av dem kallas Ragvalds grav och är en av Nordens allra största megalitgravar. I monumenten som byggdes för mer än 5000 år sedan har många människor gravlagts.

Lär dig mer om varför de första bönderna ville bo just på Falbygden och vad de senaste arkeolgiska rönen säger om deras liv, samhälle och död.Visningen tar 45 -60 minuter.
Kostnad 750 kr

 

Fornborgen på Mösseberg
- Falbygdens geologi och arkeologi från toppen av ett berg

 

Från toppen av den del av Mösseberg som kallas Stångaberget, har du en vidunderlig utsikt över Falbygden och Hornborgasjön. Här byggdes en borg redan under stenåldern och resterna av den kan man se än idag. Från utsiktsplatsen i fornborgen lär du dig mer om geologin på Falbygden, varför plaståbergen ser ut som de gör och hur inlandsisen har format landskapet.

Visningen tar 45 -60 minuter.
Kostnad 750 kr

 

Fikakorg!

Boka en fikakorg till guidningen, med kaffe och bullar!
Guiden tar med sig korgen till platsen för aktiviteten.

60 kr/person.

 

Bokas på 0515-88 67 60!
Guiden möter upp dig och din grupp direkt vid fornlämningen på avtalad tid. Kanske vill du se något annat, kom gärna med egna förslag! Visningarna tar mellan 45-60 minuter och genomförs av guide med arkeologkompetens. Priserna gäller för grupp om max 45 personer, därefter krävs två guider.