Falköping kommunen
Publicerad: 2012-09-12

Nystarta hösten med smartare miljöval!

Varför inte nystarta hösten med att äta smartare, ta cykeln till affären och njuta av lokal mat? Då kan du minska din belastning på miljön och förbättra din hälsa.
Grönsaker
Cykel

Ät S.M.A.R.T i höst!


Varför inte nystarta hösten med att äta S.M.A.R.T.are? Genom att äta enligt S.M.A.R.T.-modellen minskar du din belastning på miljön och förbättrar hälsan. Maten blir också billigare, hänsynen mot djuren större och den globala rättvisan ökar.

Om du vill äta S.M.A.R.T. äter du:
S — Större andel vegetabilier
M Mindre andel "tomma kalorier"
A — ökad Andel ekologiskt
R — Rätt kött och grönsaker
T — Transportsnålt

Läs mer om hur du äter smart på Folkhälsoguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta cykeln till affären


Mer än hälften av koldioxidutsläppen från transporterna av maten vi äter kommer från bilresorna fram och tillbaka till affären. Att välja bort den extra bilturen till affären är en av de största miljöinsatserna du kan göra när du handlar mat.
Många sträckor smålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är appen som gör det lite lönsammare och mycket roligare att ta cykeln till affären. Trampa dig till belöningar i form av bra mat, ökad kondition och en bättre värld.

Lämna bilen helt hemma den 22 september då vi firar den internationella bilfria dagen!

Njut av lokal mat!


Maten som vi äter har oftast färdats långt innan den hamnar på våra bord. Maten på din tallrik har idag rest 50 % längre än för 20 år sedan. Under augusti och september firas traditionellt skördefesten — en fest som hålls när skörden är bärgad och det finns gott om lokalt producerad mat. Genom att välja mat efter säsong och mat som är producerad i närområdet bidrar du till minskade transporter.

Besök vår lokala Torgmarknad Malta Johanna varje lördag på Stora Torget i Falköping! Njut av lokalproducerade produkter och underhållning!

Tipsa andra genom att skicka till:
Återställ
Kontakt
Sidansvarig: Ida Helander
Senast ändrad: 2012-09-12
Inloggning till Falnet och för webbredaktörer
Falköpings kommun, 521 81 Falköping | Besöksadress: Stadshuset, S:t Sigfridsgatan 9 | 0515-88 50 00  |  Kontakt