Falköping kommunen
Publicerad: 2012-10-09

Mat för en mer rättvis värld

Om jordens befolkning skulle handla mat som vi svenskar, skulle vi behöva fler jordklot. Vi behöver lära oss att välja rätt i affären, hantera maten rätt och producera maten smartare. Under v 41-42 uppmärksammas Fairtrade i hela landet.
   

Hållbar mat till alla


Dagens jordbruk sker till stor del med kemiska bekämpningsmedel, konstgödning och fossila bränslen. Genom att utveckla och förbättra det ekologiska jordbruket tas större hänsyn till naturen, miljön och vår hälsa. Resurserna används klokare så att fler kan leva på sitt jordbruk.

Dagens fiske sker på ett sådant sätt att vi är på god väg att tömma haven på fisk. Fisk är nyttigt och vi ska fortsätta att äta av havens och sjöarnas läckerheter. Därför är det viktigt att välja rätt sorts fisk. I dag kan du köpa flera olika miljömärkta fiskar och skaldjur i handeln och njuta med gott samvete. Genom att välja ekologisk mat och rätt sorts fisk i affären stimulerar du den hållbara produktionen av livsmedel.

Gör skillnad genom att välja Fairtrade


Många producenter i utvecklingsländer har begränsade resurser och tvingas pressa priserna för att få sålt sina varor. Detta medför att arbetsförhållanden sänks och många inte får tillräckligt betalt för sitt arbete. När du väljer en Fairtrade-märkt produkt bidrar du till ett mer rättvist samhälle. Odlare och anställda får bättre ekonomiska villkor, bättre levnadsstandard och ökad ekonomisk trygghet. Dessutom bidrar du inte till barnarbete. Idag finns ett brett utbud av fairtrade-märkta produkter. Du kan t ex handla kaffe, vin, te, socker och choklad.

Under v 41-42 uppmärksammas Fairtrade i hela landet. Läs mer på: www.fairtrade.selänk till annan webbplats

Slänger du var sjätte matkasse i soptunnan?

Vi svenskar slänger var sjätte matkasse direkt i soporna. Det är en femtedel av våra matpengar. Ett av skälen till att vi kastar så mycket mat är att vi köper för mycket och måste göra oss av med sådant som blivit dåligt för att vi inte hunnit äta upp det. Många av oss vågar inte äta varor där bäst före-datum har passerats. Men en oöppnad produkt kan mycket väl vara bra om den har förvarats rätt. Lukta och smaka på maten innan du kasserar den. Att mat slängs är ett stort resursslöseri och ohållbart. Du kan spara massor av pengar som du kan göra något kul med samtidigt som du gör en insats för miljön!

Uppmärksamma världshungerdagen den 16 oktober. Läs mer på: www.fao.org/getinvolved/worldfoodday/en/länk till annan webbplats

Tipsa andra genom att skicka till:
Återställ
Kontakt
Sidansvarig: Ida Helander
Senast ändrad: 2012-10-09
Inloggning till Falnet och för webbredaktörer
Falköpings kommun, 521 81 Falköping | Besöksadress: Stadshuset, S:t Sigfridsgatan 9 | 0515-88 50 00  |  Kontakt