Publicerad: 2017-09-29

Kampanj för radonmätning

Radondetektor

Under perioden 1 oktober 2017 till 28 februari 2018 genomför Miljösamverkan östra Skaraborg en kampanj för radonmätning då alla villaägare i Falköpings kommun får möjlighet att mäta radonhalten i sin fastighet. Passa på att beställa en mätning till reducerat pris!

Radonexponering är näst efter tobak den vanligaste orsaken till lungcancer i Sverige. Människor som bor i bostäder med för hög radonhalt, löper större risk att drabbas. Radon är en radioaktiv gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Den hörs inte, syns inte och luktar inte. 

Ett av Sveriges miljömål är att radonhalten i bostäder ska vara högst 200 Bq/m3 senast år 2020. Det är ett av skälen till att Miljösamverkan östra Skaraborg nu initierar en kampanj. Läs mer om radongas i foldern.

Radonfolder

PDF

Kampanjpris

Två mätlaboratorier erbjuder ett kraftigt rabatterat pris för mätning under kampanjen. Priset för två dosor är 240–295 kronor (ordinarie pris är 695–795 kronor). Beställning av mätdosor görs direkt till laboratorierna via webbsidan för Miljösamverkan östra Skaraborg.

Miljösamverkan östra Skaraborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster