Artikelns bäst före-datum har passerat och är kanske inte längre aktuell.

Publicerad: 2017-09-15

Hygienveckan 18–22 september

Händer tvättas under kran

Tvätta händerna ofta för din egen skull! God hygien är viktig även på arbetsplatsen, för att skydda sig själv och andra mot sjukdomar. Goda vanor gäller både vuxna och barn och på alla arbetsplatser. Som till exempel förskolor, skolor, äldreboenden, kontor, restauranger, industrier etc. Det är budskapet som Västra Götalandsregionen och Miljöförvaltningen östra Skaraborg (MÖS) vill uppmärksamma under Hygienveckan!

Hygienveckan pågår den 18–22 september i samarbete med Västra Götalandsregionen. Kampanjveckan är ett sätt att få alla barn och vuxna att bli medvetna om hur de med relativt enkla medel kan göra skillnad för sin egen hälsa.


Aktiviteter under hygienveckan

Skolhälsovården i ett 40-tal kommuner i VG-regionen har anmält intresse för olika aktiviteter under årets hygienvecka. I år är aktivitetsveckan inte enbart riktad till förskolor och skolor utan även till alla arbetsplatser. Läs gärna mer och inspireras av filmerna som Västra Götalandsregionen producerat för att uppmärksamma hur spridning av smitta kan undvikas.

Hygienveckan/Miljöförvaltningen östra Skaraborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hygienveckan/Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inspektioner under hösten

Inspektörer från MÖS kontrollerar smittskydd och hygien vid planerade inspektioner, framförallt på förskolor och skolor. Inspektörerna tittar bland annat på rutiner för hygien vid utomhusvistelse och toalettbesök.


Bakgrund

Hygienveckan är en årlig kampanj som sedan 2009 arrangeras vecka 38 i Danmark, och sedan 2011 även i Sverige. Det är den danska föreningen Rådet for Bedre Hygiejne (Rådet för Bättre Hygien) som står bakom initiativet. Syftet med kampanjen är att göra allmänheten uppmärksam på hur viktigt det är med bättre hygien, till exempel i hemmet, på jobbet, i skolan, på sjukhuset, på äldreboendet och på restaurangen.